Rita Skeeter

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rita Skeeter (1951.) je fiktivni lik iz serijala romana o Harry Potteru. Po zanimanju je novinarka i spisateljica. Piše za Dnevni prorok, zlobna je, plavokosa i bogata. Može se pretvoriti u insekta. U filmu Plameni pehar je glumi Miranda Richardson.

Život[uredi | uredi izvor]

Rita je bila prisutna na saslušanju Igora Karkaroffa. Tada je imala dužu kosu. Knjizi Metloboj kroz stoljeća se narugala: "Čitala sam i gore." Rita je došla na mjerenje čarobnih štapića te je intervjuirala Harryja. Služila se Brzocitatnim perom. Njen fotograf Bozo je fotografirao prvake. Napisala je da Harry plače za svojim roditeljima i da je zaljubljen u Hermionu. Kad se Harry vraćao sa prvog zadatka, Rita ga je zaskočila, ali je produžio prema dvorcu. Na sam Božić se pretvorila u insekta i prisluškivala razgovor između Hagrida i madame Maxime. Tako je doznala da je Hagrid poludiv te je to objavila. Nakon toga se posvađala s Hermionom u gostionici Kod tri metle. Ponovno se pretvorila u insekta i prisluškivala Hermionu i Viktora Kruma. Napisala je članak Slomljeno srce Harryja Pottera, u kojem iznosi da Hermiona vara Harryja sa Viktorom. Jednog dana joj je poslala pismo puno gnoja bubugomoljica koji je opekao Hermioni ruke. Kad je Harry zaspao na Proricanju i probudio se sa bolom u ožiljku, Rita je u obliku insekta to vidjela i smislila priču. U članku Harry Potter je "poremećen i opasan" piše kako je Harry parsel-ust, te da mu je Voldemortova kletva oštetila mozak. Nakon trećeg zadatka, pokušala je oklevetati Harryja, ali je Hermiona uhvatila u obliku insekta. Spremila je u staklenku i pustila u Londonu. 1996. su Hermiona, Luna i Rita čekale Harryja u gostionici te je Rita intervjuirala Harryja o povratku Voldemorta, pišući za Odgonetač, časopis Luninog oca. Na Dumbledoreov pogreb je došla ponovno bogata, jer je opet počela raditi. O njemu je napisala knjigu Život i laži Albusa Dumbledorea. Podatke je skupila od Bathilde Bagshot te se obogatila. Napisala je i knjigu o Severusu Snapeu i Harryju.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Rita je kraći oblik imena Margarita. Skeeter znači "komarac". Riječ paparazzi je izvedena od italijanske riječi za komarca. Skeet označava tračanje.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • U filmu je Rita dala naslutiti da je znala gdje je Harry spavao kod Dursleyjevih.
  • Jedan Ritin članak: "Harry je u Hogwartsu napokon pronašao ljubav. Njegov bliski prijatelj, Colin Creevey, kaže da Harryja rijetko viđaju bez stanovite Hermione Granger, prelijepe djevojke bezjačkog porijekla, koja je, kao i Harry, jedna od najboljih učenica u školi."

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]