Idi na sadržaj

Arthur Weasley

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Arthur Weasley
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosecrvena
Boja očijuplava
DomGryffindor
Čistoća krvičista krv
VjernostRed feniksa
GlumacMark Williams
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Odaja tajniArthur Weasley (r. 6. februar o. 1940.) je fiktivni lik iz serije romana o Harry Potteru. On je glava porodice Weasley i u braku je s Molly Weasley s kojom ima sedmero djece: Billa, Charlieja, Percyja, Freda, Georgea, Rona i Ginny. Vjerovatno je sin Septimusa i Cedrelle (r. Black) Weasley. To ga čini potomkom bogate aristokratske porodice Black, ali njegova je majka razbaštinjena nakon što se udala u siromašnu čarobnjačku obitelj, koja je uz to smatrana i "krvnim izdajicama".

Arthur je opisan kao veoma visok i mršav, što su naslijedili i njegov drugi i šesti sin, Percy i Ron, dok je njegov prvi sin Bill naslijedio njegovu visinu, ali ne i građu tijela. Kao čovjek dobra srca nije najveći autoritet u obitelji; njegova supruga Molly je svakako veći autoritet od njega, a Ron se sjeća da je njegov otac samo jednom bio zaista ljutit - kad su Fred i George pokušali prevariti Rona i natjerati ga da s njima sklopi Neraskidivu zakletvu.

Arthur Weasley radi u Ministarstvu magije kao šef novoosnovanog ureda za Otkrivanje i zapljenu lažnih odbrambenih čarolija i zaštitnih predmeta. Opsjednut je učenjem o bezjačkim običajima i predmetima, i odlučan u nakani da sazna kako avioni ostaju u zraku, a ima i veliku kolekciju alata, baterija i sličnih bezjačkih predmeta. Neki su čarobnjaci na Arthura dugo gledali s predrasudama zbog njegove zanesenosti bezjačkom kulturom te su ga smatrali čudnim i profesionalno mu zamjerali što je pripomoglo siromaštvu njegove porodice. Međutim, njegovo mu je novo radno mjesto omogućilo da poboljša finansijski status svoje obitelji. Prije promaknuća je radio u Uredu za zloupotrebu bezjačkih artefekata.

Arthurov najmlađi sin Ron je jedan od najboljih prijatelja Harry Pottera. Harry i njegova druga najbolja prijateljica Hermiona Granger vole provoditi vrijeme s obitelji Weasley koja ih je prihvatila kao svoje (neslužbene) članove.

U Harry Potteru i Redu feniksa, gospodin Weasley je član Reda feniksa i tokom jedne od smjena u Ministarstvu magije napadne ga Voldemortova zmija Nagini, kojom upravlja sam Voldemort. Harry, koji je s Voldemortom mentalno povezan, ima viziju u kojoj vidi što se dogodilo gospodinu Weasleyju i upozorava osoblje Hogwartsa. Gospodin Weasley je spašen u zadnjem trenutku i morao se oporavljati u Bolnici svetog Munga za magične ozljede i bolesti.

Ostalo[uredi | uredi izvor]