Bill Weasley

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bill Weasley
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Bill Weasley.jpg
Rod muškarac
Boja kose crvena
Boja očiju plava
Dom Gryffindor
Čistoća krvi čista krv
Vjernost Red feniksa
Glumac Richard Fish
Prvo pojavljivanje Harry Potter i zatočenik Azkabana (fotografija)
Harry Potter i Plameni pehar (pravo pojavljivanje)Bill Weasley (rođen 29. novembra 1970.) je imaginarni lik iz serije romana o Harry Potteru. Najstariji je sin Arthura i Molly Weasley i brat Charlieja, Percyja, Freda, Georgea, Rona i Ginny. Bill je pohađao Hogwarts od 1982. do 1989. Tokom školovanja je postao i prefekt i glavni prefekt, a kasnije je u Egiptu radio za banku Gringotts.

U Harry Potteru i Redu feniksa Bill se vratio u Veliku Britaniju kako bi radio za Red feniksa. Nakon godine poznanstva s Fleur Delacour i mnogo sati "privatne poduke" iz engleskog, Bill je zaprosio Fleur i ona je pristala udati se za njega. U Harry Potteru i Princu miješane krvi, prije početka nove školske godine Bill dovodi svoju zaručnicu kući kako bi je upoznao sa svojom obitelji.

Prije događaja u šestoj knjizi Bill je opisan kao zgodan mladić duge crvene kose svezane u rep i s jednom naušnicom u obliku velikog očnjaka. Harry je primjetio da bi se Bill odlično uklopio u neki rock koncert. Billov izgled baca njegovu majku Molly u očaj, iako nikome drugom njegov izgled ne smeta, a najviše se sviđa njegovoj mlađoj sestri Ginny. Bill se hrabro borio u bici u Hogwartsu, ali nije uspio proći neozlijeđen. Vukodlak Fenrir Greyback je osakatio Billovo lice i, iako je bio u ljudskom obličju, Bill bi mogao poprimiti neke osobine vukodlaka. Njegovi i Fleurini planovi za vjenčanje nisu se promijenili. Štoviše, Fleurina odlučnost da se uda za Billa unatoč njegovom osakaćenom licu donijela joj je poštovanje ostatka obitelji koje do tada nije imala.

Ostalo[uredi | uredi izvor]