Pomona Sprout

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lik iz Harry Pottera
Pomona Sprout
Pomona Sprout
Rod žena
Boja kose sijeda
Dom Hufflepuff
Vjernost Hogwarts
Glumac Miriam Margolyes
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Kamen mudraca


Pomona Sprout je (rođena 15. maja) fiktivni lik iz serije romana o Harry Potteru autorice J. K. Rowling. Ona je profesorica Travarstva i upravnica doma Hufflepuffa u Hogwartsu. Ona je zdepasta i vesela vještica koja nosi otrcanu pelerinu prekrivenu zemljom i pohabani šešir.

Profesoricu Sprout je glumila britanska glumica Miriam Margolyes.

Njeno najveće dostignuće u romanima o Harry Potteru je bila priprema soka od mandragore za 'oživljavanje' žrtava baziliska u Harry Potteru i Odaji tajni. Pojavila se i u Harry Potteru i Plamenom peharu kad je napravila veliku količinu sredstva protiv akni, a kasnije iste godine je bila izabrana da tješi Amosa Diggoryja i njegovu suprugu nakon što je njihov sin, pripadnik Hufflepuffa, Cedric Diggory poginuo.

U Harry Potteru i Redu feniksa je podržala priču Harry Pottera o Voldemortovom povratku u svoje tijelo. Kao i mnogi drugi profesori u Hogwartsu, nije podnosila Dolores Umbridge i trudila se ne obazirati se na njene zapovijedi i odredbe. To je potvrdila kad je Gryffindorima dodijelila dvadeset bodova zato što joj je Harry dodao kantu za zalijevanje.

Nakon bitke u Hogwartsu u Harry Potteru i Princu miješane krvi profesorica Sprout je poslala učenike natrag na spavanje i prisustvovala je sastanku s Minervom McGonagall, Filiusom Flitwickom, Horaceom Slughornom i Rubeusom Hagridom na kojem se govorilo o budućnosti Hogwartsa. Profesorica Sprout je jedna od zagovaratelja ideje da Hogwarts ostane otvoren nakon Dumbledoreove smrti. Podržavala je i prijedlog da Dumbledore bude pokopan na zemljištu škole.