Idi na sadržaj

Gwendolyn Brooks

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Gwendolyn Brooks (Topeka, 7. juni 1917Chicago, 3. decembar 2000) bila je američka pjesnikinja i esejistica.

Gwendolyn Brooks provela je veći dio života u Chicagu, gdje je diplomirala književnost te radila kao univerzitetska profesorica.

Prvu zbirku Ulica u Bronzevilleu objavila je 1945. godine; u njoj najavljuje svoje životno književno zanimanje – rasni angažman bez militantnih usklika tipičnih za mlade; ona pjeva o američkim crncima u potrazi za srećom i ljudskim dostojanstvom navodeći svoje sunarodnjake da razviju vlastiti osjećaj identiteta, kulture, vrijednosti i društveni senzibilitet u smislu osjećaja pripadnosti savremenoj američkoj civilizaciji.

Brooksova piše i o ženama usmjerujući, kasnije, svoje pjesništvo feminističkom pokretu crnkinja. Prema njenim shvatanjima, žene se razlikuju od muškaraca prema onomu što osjećaju i misle, te prema načinu na koji posmatraju svijet. Osim ženskoga senzibiliteta, njeno je djelo važno kao govor demokratske autorke i borbene aktivistkinje u traženju ljudskih prava za sve ljude. Godine 1950. godine postala je prva crnkinja koja je dobila Pulitzerovu nagradu.

Umrla je u Chicagu 2000. godine.