Gwendolyn Brooks

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Gwendolyn Brooks (Topeka, 7. juni 1917.- Chicago, 3. decembar 2000.), američka pjesnikinja i esejistica.

Sara S. Miller's 1994 Bronze Portrait Bust Of Gwendolyn Brooks.jpg

Gwendolyn Brooks provela je veći dio života u Chicagu, gdje je diplomirala književnost te radila kao univerzitetska profesorica.

Prvu zbirku Ulica u Bronzevilleu objavila je 1945. godine; u njoj najavljuje svoje životno književno zanimanje – rasni angažman bez militantnih usklika tipičnih za mlade; ona pjeva o američkim crncima u potrazi za srećom i ljudskim dostojanstvom navodeći svoje sunarodnjake da razviju vlastiti osjećaj identiteta, kulture, vrijednosti i društveni senzibilitet u smislu osjećaja pripadnosti savremenoj američkoj civilizaciji.

Brooksova piše i o ženama usmjerujući, kasnije, svoje pjesništvo feminističkom pokretu crnkinja. Prema njenim shvatanjima, žene se razlikuju od muškaraca prema onomu što osjećaju i misle, te prema načinu na koji posmatraju svijet. Osim ženskoga senzibiliteta, njeno je djelo važno kao govor demokratske autorke i borbene aktivistkinje u traženju ljudskih prava za sve ljude. Godine 1950. godine postala je prva crnkinja koja je dobila Pulitzerovu nagradu.

Umrla je u Chicagu 2000. godine.