Gwendolyn Brooks

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sara S. Miller's 1994 Bronze Portrait Bust Of Gwendolyn Brooks.jpg

Gwendolyn Brooks (Topeka, 7. juni 1917Chicago, 3. decembar 2000) bila je američka pjesnikinja i esejistica.

Gwendolyn Brooks provela je veći dio života u Chicagu, gdje je diplomirala književnost te radila kao univerzitetska profesorica.

Prvu zbirku Ulica u Bronzevilleu objavila je 1945. godine; u njoj najavljuje svoje životno književno zanimanje – rasni angažman bez militantnih usklika tipičnih za mlade; ona pjeva o američkim crncima u potrazi za srećom i ljudskim dostojanstvom navodeći svoje sunarodnjake da razviju vlastiti osjećaj identiteta, kulture, vrijednosti i društveni senzibilitet u smislu osjećaja pripadnosti savremenoj američkoj civilizaciji.

Brooksova piše i o ženama usmjerujući, kasnije, svoje pjesništvo feminističkom pokretu crnkinja. Prema njenim shvatanjima, žene se razlikuju od muškaraca prema onomu što osjećaju i misle, te prema načinu na koji posmatraju svijet. Osim ženskoga senzibiliteta, njeno je djelo važno kao govor demokratske autorke i borbene aktivistkinje u traženju ljudskih prava za sve ljude. Godine 1950. godine postala je prva crnkinja koja je dobila Pulitzerovu nagradu.

Umrla je u Chicagu 2000. godine.