HAARP

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
HAARP
Antene HAARPa

HAARP (skraćenica za engl. High Frequency Active Auroral Research Program, Program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije) američki je civilni i vojni istraživački program pri kojem se koriste visoko frekventni radiotalasi za istraživanje gornjih djelova zemljine atmosfere (osobito ionosfere).

Druga svrha je istraživanje širenja radiotalasa, komunikacije i navigacije. Nalazi se sjeveroistočno od mjesta Gakona na Aljasci, a projektom upravlja Univerzitet Aljaske, US Air Force i Ratna mornarica SAD. Ukupno je 14 univerziteta je bilo uključeno u planiranje sistema.

HAARP je nastao od patentiranih istraživanja Bernarda Eastlunda i Nicholasa Christofilosa 1980. godine.

Slični projekti u drugim zemljama[uredi | uredi izvor]

Slična istraživanja nalaze se u nekoliko drugih zemalja:

Kritika[uredi | uredi izvor]

HAARP je predmet raznih teorija zavjere u kojima se označava kao "tajni projekat" i povezuje sa nastancima prirodnih katastrofa poput potresa, poplava i vulkanskih erupcija.

Civilni zaposlenici projekta dolaze iz nekoliko univerziteta i privatnih kompanija kao na primjer Univerziteta u Aljasci, Stanford University, University of Massachusetts, Clemson University, Penn State University, Dartmouth College, University of Tulsa, University of Maryland i Cornell University. Fotografije projekta nisu tajne i dostupne su javnosti. Provode se redovito dani "otvorenih dana", a studenti mogu raditi praksu na stanici HAARPa.


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]