Hajduci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Za druge upotrebe, pogledajte Hajduk (čvor).
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Hajduci su u narodnom epskom pjesništvu romantizirani gerilski odmetnici, prikazani kao borci protiv Turaka.

Hajduci (od arap. hajdud - skrenuti s pravog puta) su bili odmetnici, pljačkaši i borci za slobodu na Balkanu, u zemljama pod turskom vlašću.

Hajduci su se odmetali u šume, odakle su napadali Turke i uzimali plijen. Bili su organizovani u hajdučke družine, na čijem čelu se nalazio harambaša (arambaša), koji je nosio skupocjenije odijelo i najčešće je biran zbog svoje starosti ili umještva. Hajdučki pokret naziva se hajdučijom ili hajdukovanjem.

U jezicima drugih naroda se naziva haiduc (rumunski) hajdúk (mađarski) hajduku (albanski), хајдук/hajduk (srpski), ајдук (ayduk) (makedonski), хайдут (haydut) (bugarski), aiducco (italijanski), haïdouk (francuski), haydut (turski), hajduk, Հայդուկ (ermenski), ukrajinski hajdamak i opryšok (гайдамак, опришок), הײַדאַמאַק (haydamak) (jidiš), hajduk i hejduk (češki).

Veliki broj hajduka iz Smederevskog sandžaka i okolnog područja učestvovao je u Prvom i Drugom srpskom ustanku.

Hajduk Veljko Petrović

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]