Haker

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Hacker je računarski entuzijast koji ukratko rečeno voli računarsku tehnologiju i sve njene aspekte, čije je znanje jako opširno. Riječ hacker se danas pogrešno koristi, i sinonim je za korisnika koji bez dopuštenja (dozvole) želi dobiti pristup nekom računaru, Internet resursu ili samo želi zagušiti (floodanjem) Internet promet na određenoj stranici. Haker zapravo znači zaljubljenik u računare.

Danas postoji više vrsta hackera. Prvi su white hat hackeri, sigurnosni stručnjaci koji su u većini slučajeva zaposleni u firmama čija je osnovna djelatnost otklanjanje sigurnosnih propusta u softveru i druge aktivnosti vezane za zaustavljanje crackera. Black hat hackeri su ustvari crackeri. Script kiddies predstavljaju mlađe ili starije ljude koji uopće ne razumiju računare i računarsku tehnologiju, nego su znanje stekli uz par priručnika i počeli redom uništavati (defacirati) nezaštićene Internet stranice. U hackerskim zajednicama širom svijeta script kiddies su omraženi i smatraju se parazitima.[potreban citat]

Cracker označava hackera koji prelazi preko tanke linije između legalnog i ilegalnog, koji svoje znanje upotrebljava za sticanje lične koristi, uništavanje tuđe imovine i sl. Često se to svodi na upade na razne nezaštićene web stranice i slične ilegalne radnje. Hacker je često pogrešno poistevjećen termin sa crackerom, ali mnogo se razlikuju.