Halidi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fluorit

Halidi su binarni hemijski spojevi, koji sadrže halogeni element u oksidacionom stanju (-1). Halidi su fluoridi, hloridi, bromidi, jodidi. Najpoznatiji primjer je kuhinjska so (natrij hlorid), koji u prirodi dolazi kao mineral halit.

Jedan njegov dio je atom halogena, a drugi deo je element ili radikal sa manjom (ili većom) elektronegativnošću od halogena. Halid može da bude fluorid, hlorid, bromid, jodid, ili astatid. Mnoge soli su halidi. Svi alkalni metali formiraju halide. Oni su bijele čvrste materije na sobnoj temperaturi.

Halidni ion je atom halogena sa negativnim nabojem. Halidni anioni su fluorid (F−), hlorid (Cl−), bromid (Br−), jodid (I−) i astatid (At−). Ovi ioni su prisutni u svim ionskim halidnim solima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]