Hans Multscher

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Hans Multscher, (fonol. Hans Mulčer; rođen oko 1400. u Reichenhofen, danas Leutkirch - umro 1467. u Ulm), je njemački renesansni slikar i skulptor.

Potiče iz bavarske škole u Ulmu. Kao mlad je posjetio Holandiju i Burgundiju. On je razvijao realističku tendenciju u njemačkom slikarstvu zajedno sa Konradom Witzom.

Hrist pred Pilatom

Bio je ljubitelj jake plastike i reljefnosti. Često je koristio zlatnu pozadinu karakterističnu za tradicionalnu bizantijsku umjetnost. Dosta truda ulagao je na detalje tako da je uspjevao da komponuje zanimljive slike stvorene od svakodnevnih fizionomija. Jedno od najpoznatijih djela mu je "Hrist pred Pilatom"

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Galerija evropskih majstora - Lazar Trifunović; Beograd 1965.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak Hans Multscher koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.