Hemostaza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Hemostaza je proces koji uzrokuje zaustavljanje krvarenja, što znači zadržavanje krvi unutar oštećene krvne žile. To je prva faza zacjeljivanja rana. To uključuje koagulaciju, krv koja se mijenja iz tekućine u gel. Netaknute krvne žile su osnova za ublažavanje krvne sklonosti stvaranju ugrušaka. Endotelne ćelije netaknutih posuda sprječavaju zgrušavanje krvi molekulom sličnim heparinu i trombomodulinu i sprečavaju agregaciju trombocita s dušik-oksidom i prostaciklilom. Kada dođe do endotelijalnih ozljeda, endotelne ćelije prestaju lučiti inhibitore koagulacije i agregacije i umjesto toga luče von Willebrandov faktor koji inicira održavanje hemostaze nakon ozljede. Hemostaza ima tri glavna koraka:

  1. vazokonstrikciju
  2. privremenu začepljenost prekida trombocitnim čepom i
  3. zgrušavanje krvi ili stvaranje fibrinskog ugruška.

Ti postupci zatvaraju rupu dok se tkiva ne poprave.