Heterolog

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Termin heterolog/heterolognost ima nekoliko značenja u biologiji i medicini.

Primjer heterologne transplantacije

Ekspresija gena[uredi | uredi izvor]

U ćelijskoj biologiji i biohemiji proteina, heterologna ekspresija znači da se protein eksperimentalno stavlja u ćeliju koja normalno ne proizvodi (tj. eksprimira) taj protein.[1] Heterolog (što znači 'izveden iz drugog organizma') odnosi se na činjenicu da je često preneseni protein inicijalno kloniran ili izveden iz drugog tipa ćelije ili različite vrste od primatelja.

Obično se sam protein ne prenosi, ali umjesto toga 'ispravno uređeno'[2] Genetički materijal koji kodira genetički materijal koji kodira protein (komplementarna DNK ili cDNK) dodaje se ćeliji primatelju. Genetički materijal koji se obično prenosi mora biti unutar formata koji podstiče ćeliju primatelja da eksprimira cDNK kao protein (tj. stavlja se u ekspresijski vektor).

Metodi za prijenos stranog genetičkog materijala u ćeliju primatelja uključuju transfekciju i transdukciju. Izbor tipa ćelije primatelja često se zasniva na eksperimentalnoj potrebi da se detaljno ispita funkcija proteina, a najčešće se biraju primatelji, poznati kao heterologni ekspresijski sistemi, jer se u njih lahko prenosi DNK ili zato što omogućavaju jednostavnija procjena funkcije proteina.

Matične ćelije[uredi | uredi izvor]

U biologiji matičnih ćelija, heterologna transplantacija se odnosi na ćelije iz mješovite populacije ćelija donora. Ovo je u suprotnosti sa autolognom transplantacijom gdje su ćelije izvedene od iste osobe ili alogenom transplantacijom gdje su HLA ćelije donora usklađene s primateljem. Heterologni izvor terapeutskih ćelija imat će mnogo veću dostupnost od autologne ili alogene ćelijske terapije.

Strukturna biologija[uredi | uredi izvor]

U strukturalnoj biologiji, heterologna asocijacija je način vezivanja između protomera proteinske strukture.[3] U heterolognoj asocijaciji, svaki protomer doprinosi različitom skupu ostataka interfejsu vezivanja. Nasuprot tome, dva protomera formiraju izolognu asocijaciju kada doprinose istom skupu ostataka u interfejs protomer-protomer.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Mus-Veteau I (2002). "Heterologous expression and purification systems for structural proteomics of Mammalian membrane proteins". Comparative and Functional Genomics. 3 (6): 511–7. doi:10.1002/cfg.218. PMC 2448422. PMID 18629259.
  2. ^ 'Ispravno uređeno' odnosi se na verziju genetićkog materijala (nazvanu cDNK) koja kodira protein na kontinuiran način (tj., nedostaje mu intervenirajući introni), kao što bi bio slučaj u normalnoj informacijskoj RNK (iRNK) nakon što je ispravno prerađeno.
  3. ^ Monod, J.; Wyman, J.; Changeux, J. P. (1965). "On the Nature of Allosteric Transitions: A Plausible Model". Journal of Molecular Biology. 12: 88–118. doi:10.1016/S0022-2836(65)80285-6. PMID 14343300.