Heterozigot

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Heterozigot je genotip sa različitim genskim alelima na homolognim hromosomima. Drugim riječima, na jednom od homologa je alelogen sa jednom varijantom nukleotidne sekvence, a na drugom je njena alternativna varijanta (tj. jedna od preostalih).[1][2]

Kako je uobičajeno da se genotipska konstitucija predstavlja velikim i malim slovom istog značenja (npr. A i a), heterozigot se označava kao Aa. A predstavlja dominantni, a u tom slučaju, recesivni je a alel. Aleli se označavaju po slobodnom izboru (ali uvijek uparenim simbolima velikog i malog slova), a sve ćešće oznakama genskog lokusa ili osobine na koju asociraju. Često je i obilježavanje istim slovom (velikim ili malim) sa indeksiranim brojevima (koji ovise o broju alela, npr. A1, A2. A3...) ili pak sa simbolima u potenciji (A1, A2 ili Ax, Ay...)

Fenotipsko ispoljavanje heterozigota zavisi od prirode interakcije među alelnim genima:

 • ekspresija samo jednog od njih označava se kao dominantnost, a
 • ostali aleli (koji se ne ispoljavaju) datog gena su recesivni.
 • intermedijarnost je pojava kada je njegov fenotip u formi koja se nalazi između karakterističnog ispoljavanja jednog i drugog homozigota;
 • ako se u fenotipu jave produkti oba alela riječ je o kodomonantnosti.[3][4][5][6][7]

Heterozigotnost populacije[uredi | uredi izvor]

U populacijskoj genetici, koncept heterozigotnosti je obično proširen na odnose u ukupnoj populaciji, odnosno relativnu učestalost jedinki u populaciji koje su heterozigoti za određeni lokus. To se može odnositi i na dio ukupne količine lokusa unutar jedinke, koji su heterozigoti.

Posmatrana () i očekivana () heterozigotnost se porede i definiraju, kako slijedi, za diploidne individue u populaciji:

posmatrana

gdje je broj individua u populaciji, a su aleli individue na datom lokusu;

očekivana
gdje je broj alela na datom lokusu, a je frekvencija alela na tom lokusu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgibook=mcb
 2. ^ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=mcb&part=A1876#A1877
 3. ^ Bajrović K, Jevrić-Čaušević A., Ed. (2005): Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-1-8.
 4. ^ Kapur Pojskić L., Ed. (2014): Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, 2. izdanje. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 978-9958-9344-8-3.
 5. ^ Hadžiselimović R., Pojskić N. (2005): Uvod u humanu imunogenetiku. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-3-4.
 6. ^ Berberović LJ., Hadžiselimović R. (1986): Rječnik genetike. Svjetlost, Sarajevo, ISBN 86-01-00723-6.
 7. ^ Hadžiselimović R. (2005): Bioantropologija – Biodiverzitet recentnog čovjeka. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-2-6.