High School Musical

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

High School Musical je američki film Walt Disney Company-e iz 2006. godine. Premierno je prikazan 20. januara 2006 u Americi. Produciranje je značilo veliki uspijeh za glavne glumce Zac Efron, Vanessa Anne Hudgens i Ashley Tisdale koja je prije glumila i u seriji Hotel Zack & Cody. Radi velikog uspjeha sljedeće godine je snimljen i nastavak High School Musical 2. A treći dio High School Musical 3: Senior Year će od 23. oktobra 2008. doći u kina. Međuostalom je predstavljena turneja sa hitovima filma.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Košarkaš Troy Bolton nalazi se sa svojim roditeljima na zimskom odmoru. Za noć nove godina odlazi na zabavu na kojoj mora da pjeva sa Gabriellom Montez na karaoke takmičenju. Nakon poteškoća na početku njih dvoje daju sve od sebe i pjevaju pjesmu Start of Something New. Nakon nastupa njih dvoje izmjenjuju svoje brojeve mobitela i slike ali su se razišli.

Nakon početka škole Troy i Gabriella se ponovo vide jer Gabriellina mati je premještena na novi posao i sada oni idu u istu školu. Troy je kapiten školskog košarkaškog tima Wildcats koji ima šansu da osvoji prvenstvo. Tradicionalno u školi se organizuje zimska predstava za koju karstinzi uskoro počinju. Obadvoje razmišljaju da li da učestvuju ali odlučuju se protiv toga. Troy prati pripreme za predstavu ali sakriven jer ne želi da njegovi prijatelji saznaju o interesovanju za predstavu. I Gabriella je prisutna na carstingu. U međuvremenu pjevaju brat i sestra Sharpey i Ryan pjesnu I’ve Been Looking For i izgleda da će dobiti ulogu jer nema konkurencije za uloge u paru. Pred kraj se prijavljuje i Gabriella tako da je Troy prati na binu. Ali nastavnica muzičkog gospođa Darbus joj govori da je karsting već gotov. I ako je nastavnica prostoriju već napustila oni pjevaju istu pjesmu kao i Sharpey i Ryan praćeni na klaviru komponisticom predstave Kelsi i uspijevaju natjerat gospođu Darbus da napravi recall.

Koda se saznaje da kapiten košarkaškog tima želi da isproba nešto novo dolazi do problema. Troyov najbolji prijatelj Chad boji se da će se tim raspasti ako Troy pokušava pjevati isto tako i Taylor McKessie koja misli da će njen tim oslabit ako Gabriella učestvuje u produkciji predstave. Tako Chad i Taylor odlučuju da Troya i Gabriellu izigraju jedno protiv drugogi tako spriječe njihovo učestvovanje na predstavi. Chad nagovara Troya da pred timom dokaže da mu je pjevanje nebitno i tako da se ispriča Gabrielli. Ovo je putem web kamere prebace na Taylorin kompjuter a ona se pobrinula da Gabriella to vidi. Nakon toga ona objašnjava Troyu da ne želi više da pjevaja zajedno.

Ali stvari se drugačije odvija nego što su njih dvoje očekivali jer Troy više ne pokazuje interes za utakmicom a Gabriella se više ne priprema za takmičenje iz fizike na kojem učestvuje njen tim. Tako da oni odlučuju da im kažu istinu. Ali Gabriella je i dalje povrijeđena sve dok Troy dođe kod nje kući ali ona preko svoje majke poručuje da je zauzeta on se penje na njenu tarasu i ponovo pjeva pjesmu Something New Start of New. Sad njih dvoje ponovo žele nastupit u predstavi i izgleda da više ništa ne moše krenuti naopako ali tu je i Sharpey koja vidi da gubi svoju šansu na glavnu ulogu i želi sve da uradi da Troy i Gabriella ne učestvuju na karstingu. Nakon kratkog razgovora sa gospođom Darbus ona pomjera karsting tako da on bude istovremeno sa košarkaškom utakmicom i takmičenjem i fizike. Ali Sarpey se nije pobrinula za Toyove i Gabrielline prijatelje: Troy manipulira tablu za poene tako da sudija mora prekinuti utakmicu, nakon što je Gabriella pobijedila u jednoj disciplini oni mješaju jednu vrstu dimnjače koja smrdi tako da svi moraju izaći prostoriju.

I tako se njih dvoje ponovo viđaju na bini i pjevaju pjesmu Breaking Free. Gabriellini i Troyevi prijetelji dolaze u velikim grupama i iznenađeni su. Sharpey i Ryan koji su prije njih pjevali pjesmu Bop to the Top nisu uspjeli da se izbore protiv Troya i Gabrielle tako da oni dobijaju uloge u predstavi. Nakon toga kao čudo tabla se za bodove se popravlja i utakmica se nastavlja i Wildcatsi pobijeđuju. I Gabriellin tim pobijeđuje. Troy i Gabriella su se skoro poljubili ali u odlučujućem trenutku upada Chad. Taylor ima sastanak sa Chadom. Film završava sa velikim slavljemu kojem cijela škola pleše uz pjesmu We’re All in this Together.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Nako diskusije o tome dali se Troy i Gabriella poljubiti ili ne odlučeno je da neće. Nakon toga producent Bill Bordon je odlučio da se njih dvoje u odlučujućoj sceni makoar skroz približe. To je urađeno da bi se povećalo uzbuđenje za drugi dio.

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

Uloga Glumac
Troy Bolton Zac Efron
Gabriella Montez Vanessa Anne Hudgens
Sharpay Evans Ashley Tisdale
Ryan Evans Lucas Grabeel
Chad Danforth Corbin Bleu
Taylor McKessie Monique Coleman
Ms. Darbus Alyson Reed
Coach Jack Bolton Bart Johnson
Kelsi Nielson Olesya Rulin

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Nastavak[uredi | uredi izvor]

17. augusta 2007. izlazi prvi nastavak filma pod nazivom High School Musical 2 u Americi u kojem glume isti glumci. Treći dio koji je snimljen kao kinoverzija pod nazivom High School Musical 3: Senior Year je od 23. oktobra 2008 u kinima. Scenario za High School Musical 4 je u pripremi, ali nije sigurno hoće li se ovaj film snimiti i koji će glumci biti.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Dobivene[uredi | uredi izvor]

Nominacije[uredi | uredi izvor]

Svjetski rekordi[uredi | uredi izvor]

Najviše istovremenih hitova na amerčkim listama.

Soundtrack[uredi | uredi izvor]

Soundtrack-Album je 2006 dostigao prvo mjesto u Američkim listama. Album je sa 3,7 miliona najprodavaniji album u Americi 2006 godine. 11. februara 2006 je devet od deset pjesama iz filma došlo na američke liste. Soundtrack se pojavljuje u nekoliko verzija i kao karaoke.

Turneja[uredi | uredi izvor]

30. novembra 2006 počinje u Americi tačnije San Diegu na bazi filma turneja sa pjesmama iz filma pod nazivom High School Musical: The Concert. Turneja je išla kroz gradove Anerike, Kanade i latinoamerike. Na koncertima su učestvovali: Corbin Bleu, Ashley Tisdale, Lucas Grabeel, Monique Coleman, Vanessa Anne Hudgens i Drew Seeley kao zamjena za Zac Efrona. Jer je on bio na snimanju filma Hairspray. Svaki od koncerta trajao je odprilike 150 inuta. Zadnja predstava održana je 29. maja 2007 u Guadalajara, Mexiko