Hiperbarična medicina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pacijent u jednomjestnoj barokomori
Višemjesna barokomora

Hiperbarična medicina je specifična medicinska disciplina koja proučava i u praksi primjenjuje povoljne terapijske učinke kisika pod povišenim tlakom i atmosfere povišenog tlaka uopće.

Hiperbarična medicina se temelji na prirodnom lijeku: čistom (100%) medicinskom kisiku koji se primjenjuje pod povećanim tlakom, (većem od atmosferskog koji na površini mora iznosi 1 bar ) u tzv. hiperbaričnim barokomorama.

Na prvom svjetskom kongresu medicine u Amsterdamu dr. J. H. Jakobson iz bolnice Mount Sinaj, svoje izlaganje započeo je riječima:

Primjena kisika pod tlakom višim od atmosferskog tlaka predstavlja napredak koji se po značaju može usporediti sa otkrićem transfuzije krvi i antibiotika.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]