Hoobastank

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grupa Hoobastank

Hoobastank je rock grupa, poznata po svojim hitovima, kao što su "Crawling in the Dark" (2001), "Running Away" (2002) i hit single-u, "The Reason" iz 2004. godine. Njihov stil sličan je onom od grupe Incubus.

Rani početci[uredi | uredi izvor]

Hoobastank je nastao u predgrađu Los Angelesa, koje se naziva Agoura Hills, 1994. godine. Vokal Douglas Robb se sreo sa gitaristom Danom Estrinom u srednjoj školi, u toku nadmetanja između bendova. Tada su odlučili da formiraju bend. Kada su im se pridružili Markku Lappalainen i Chris Hesse, nastala je grupa Hoobastank. Doug Robb je izjavio, da ime nema nikakvo značenje. Rob Bourdon iz grupe Linkin Park pohađao je istu srednju školu kao i članovi grupe Hoobastank.

Hoobastank je počeo svirati u lokalnim klubovima. 1998. godine izdaju prvi album, koji su sami objavili, a koji se zvao Basketball Shorts. Ubrzo su stekli veliki ugled u južnoj Kaliforniji. Ovo je privuklo izdavačku kuću Island Records, koja je potpisala ugovor sa bendom 2000. godine. Reputacija benda je postajal veća zbog turneje sa grupom Incubus, koja je, također, iz Los Angelesa, te sa grupom Alien Ant Farm.

Uspjesi u karijeri[uredi | uredi izvor]

Hoobastank je izdao prvi album pod nazivom Hoobastank u novembru 2001. godine. Prvi single je bila pjesma "Crawling in the Dark", koja je probila na 68. mjesto na Billboard Hot 100 top listi, 3. mjesto na top listi modernog rocka, 8. mjesto na rock top listi i 1. mjesto na MP3.com download top listi 2002. godine.

Bend je počeo sa snimanjem u studiju 2003. godine, sa producentom Howardom Bensonom, koji je bio producent grupama P.O.D., Cold i The Crystal Method. Međutim, snimanje je odgođeno na mjesec dana, kada se Dan Estrin ozbiljno povrijedio u saobraćajnoj nesreći, početkom augusta. Estrin se oporavio do oktobra, te se bend uputio na Nokia Unwired Tour turneju sa grupama The All-American Rejects i Ozomatli, u novembru iste godine.

Njihov drugi album, po imenu The Reason, izašao je u decembru 2003. godine. Prvi single, "Out of Control", je bio dostupan za download na oficijalnoj web-stranici benda. Pjesma "Out of Control" je dosegla 9. mjesto na US top listi modernog rocka, 16. mjesto na glavnoj rock top listi, te 16. mjesto na svjetskoj top listi modernog rocka (po glasovima slušalaca iz SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Švedske, Finske, Kanade i Australije).

Pjesma The Reason je snimljena i kao single u prvoj polovini 2004. godine. Postala je veliki hit, došavši na 5. mjesto top liste Billboard Hot 100, 1. mjesto na SAD i svjetskoj top listi modernog rocka, 10. mjesto u Australiji, te 12. mjesto u Velikoj Britaniji. Album The Reason je dosegao 3. mjesto na Billboard 200 top listi.

Internacionalna popularnost grupe Hoobastank se povećala sa svjetskom turnejom grupe Linkin Park, za njihov album Meteora, ranih mjeseci 2004. godine.

Članovi benda[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Godina Naziv Izdavač Ostale informacije
1997 Muffins Bez izdavača Demo materijal
1998 They Sure Don't Make Basketball Shorts Like They Used To Bez izdavača Demo materijal
2001 Hoobastank Island Records
2002 The Target Island Records Uživo
2003 The Reason Island Records
2006 Every Man For Himself Island Records

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Pjesma The Reason se pojavila u TV seriji Smallville.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]