Howard Carter

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Howard Carter
Howard Carter
Rođenje (1874-05-09) 9. maj 1874.
Swaffham, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt2. mart 1939(1939-03-02) (64 godine)
London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Howard Carter (Hauard Karter) (Swaffham, 9. maj 1874. - London, 2. mart 1939.), britanski arheolog

Vršio je mnoga arheološka iskopavanja u Egiptu i otkrio niz kraljevskih grobova (Amenofisa I., Tutmozisa IV., kraljice Hatšepsut), a njegovo najveće otkriće je grobnica faraona Tutankhamona. Objavio je više radova, a najpoznatiji je "Tutankhamonova grobnica"- [1]

Djetinjstvo [1][uredi | uredi izvor]

Rođen kao jedno 11 djece crtača i slikara Samuela Cartera (Semjuela) i njegove žene. Imao je kućnu nastavu i radio u početku u britanskom muzeju.

Arheologija [1][uredi | uredi izvor]

1891. sa 17 godina Carter se počinje baviti s egipatskom arheologijom, gdje je prvenstveno radio crteže. Pod rukovodstvom Percy E. Newberryja (Persi E. Njuberi) Carter je sudjelovao u iskopavanju kod Beni Hasana, gdje je pronađena egipatska princeza iz 2000 p.n.e. U ovom vremenu stekao je već znatno iskustvo čitanja hijeroglifa.

Pronalazak kraljice Hačepsut[uredi | uredi izvor]

U 1899. Carter postaje vrhovni inspektor u egipatskoj administraciji za antikvitete. Jedan od njegovih finansijera Gaston Maspero omogućio je da se iskopa sarkofag kraljice Hačepsut. Nedugo nakon ovog dolazi do nesuglasica i Maspero se povlači.

Tutankamon[uredi | uredi izvor]

Poslije nekoliko godina upoznaje Lorda Carnarvona (Kernervon), koji je iako amater, bio spreman da finansira sljedeća iskopavanje. Carter nadzire iskopavanja u Tebi i kod ušća Nila. Troškove potrage za Tutankhamonovim grobom je također plaćao lord Carnarvon. Prva iskopavanja su se vršila u vrijeme Prvog svjetskog rata i nisu isprva dale rezultate. 4. novembra 1922 Carter napokon pronalazi Tutankamonov grob. 16 februara 1923 se zvanično grob otvara i nalazi se sarkofag. Najčuvenija je Tutankamonova zlatna maska.

Nakon što je katalogozirao sve svoje pronalaske, Carter se povlači iz arheologije. Bavi se skupljanjem antikviteta. Do danas nisu sve njegove bilješke i kartice proučene, štaviše ni polovina njegovih arheoloških otkrića nije istražena. Carter umire 1939 u 65 godini.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Biografija s stranice[mrtav link] thebiographychannel učitano 9.5.2014 (de)