Hrvatska seljačka stranka Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hrvatska seljačka stranka Bosne i Hercegovine
PredsjednikMario Karamatić
OsnovanaPrvobitno: 18. april 1993.
Ponovno: 13. septembar 2010.
SjedišteSarajevo (do 2010.)
Mostar, Bosna i Hercegovina
(od 2010.)
IdeologijaAgrarizam
Hrvatski nacionalizam
Boje       
Veb-sajt
www.hss-bih.ba

Hrvatska seljačka stranka Bosne i Hercegovine (HSS BiH) jest bosanskohercegovačka politička stranka prvobitno osnovana 18. aprila 1993. Poziva se na tradiciju Radićeve Hrvatske seljačke stranke osnovane 1904.

Stranka je osnovana 1993. u Sarajevu na inicijativu Ive Komšića i "Napretka" s namjerom da bude protuteža HDZ-u BiH. Predsjednik joj je bio Marko Tadić. Kao alternativa HDZ-u, stranka je bila dio Hrvatske koalicije za promjene i Hrvatskog zajedništva za izbore 2006.

Na općim izborima 2006. HSS BiH je u koaliciji Hrvatsko zajedništvo uspio dobiti zastupničko mjesto u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i dva izaslanička mjesta u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Historija[uredi | uredi izvor]

HSS-NHI (2007-2010)[uredi | uredi izvor]

HSS je s Novom hrvatskom inicijativom (NHI) započeo pregovore oko ujedinjenja, što se dogodilo na ujedinjujućem Saboru u Sarajevu 1. oktobra 2007. godine. Nova stranka nazvana je Hrvatska seljačka stranka - Nova hrvatska inicijativa (HSS-NHI), a za predsjednika ujedinjene stranke izabran je dotadašnji predsjednik HSS-a BiH Marko Tadić.[1]

Nakon ujedinjenja ipak nije došlo do ideološkog približavanja dviju stranaka. NHI je uglavnom činila liberalna ljevica, a HSS BiH centraši pučke orijentacije. Zbog spajanja ovih dviju stranaka različitih ideologija, stranke su napustili brojni članovi, od pojedinaca do cijelih ogranaka. Koalicija je naročito naštetila HSS-u BiH u Posavini gdje je HSS BiH bio znatno jači od NHI-a. Zbog ujedinjenja morali su se prihvatiti i brojni članovi koje je izbacio HSS BiH. Na idućim lokalnim izborima 2008. u Posavini je HSS-NHI zabilježio osipanje, pad, a potom i utrnuće. Lokalni izbori 2008. pokazali su da neprincipijelno ujedinjenje nije prepoznato među biračkim tijelom kao pozitivno. Predsjednik stranke Tadić napustio je aktivnu politiku i Bosnu i Hercegovinu.[1]

Ponovno osnivanje[uredi | uredi izvor]

Nakon općih izbora 2010. odvajaju se pod vodstvom Ljiljane Lovrić od NHI-ja i ponovo djeluju kao samostalna stranka, otada pod nazivom Hrvatska seljačka stranka. Stranka je ponovo registrovana 13. septembra 2010.[2] na Općinskom sudu u Mostaru. U Brčko Distriktu 2. septembra 2012. održan je prvi Izborni sabor HSS-a. Izabran je novi predsjednik Mario Karamatić iz Posušja, a dotadašnja predsjednica Lovrić izabrana je za predsjednicu Središnjeg odbora.[3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Sličnosti i razlike političkih ujedinjavanja NHI iz 2010. i 2014. godine – IDPI" (jezik: hrvatski). Pristupljeno 27. 4. 2021.
  2. ^ pogledba. "HSS istupio iz koalicije s NHI-em i obnovio rad samostalne stranke". pogled.ba. Pristupljeno 27. 4. 2021.
  3. ^ info. "Za predsjednika HSS BiH izabran Mario Karamatić iz Posušja". ljubuski.info (jezik: hrvatski).