Idi na sadržaj

Ibibio

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ibibio je naziv za pleme koje živi u jugoistočnoj Nigeriji.[1] Srodni su Annang i Efik narodima. "Ibibio" se također može odnositi na ljude koji govore Ibibio jezikom. Narod Annang govori Ibibio, a jezik Efika je srodan Ibibio jeziku.

Ibibio plesači

Ibibio žive u istoj državi gdje i Efik i Annang - Cross River, nazvanoj prema rijeci Cross River. Država je nadavno bila podijeljena na dvije nove države - Akwa-Ibom i Cross River. Akwa-Ibom državu čine srodna Annang i Ibibio plemena. Postoje još dva plemena koja žive u obalnim područjima i govore jezicima koje Annanzi i Ibibio ne mogu razumijeti.

S obzirom na svoju veću brojnost Ibibio dominiraju političkim životom Akwa-Ibom države, ali je vlast podijeljena s the Annanzima. Politički sistem je temeljen na tradicionalnom odlučivanju putem konsenzusa. Iako se formalno održavaju redovni izborni, praktički sve političke funkcije su popunjene nakon prethodne rasprave u tradicionalnim političkim tijelima.

Ibibio znači "niski ljudi".

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kosmopoulos, Christine; Pumain, Denise (17. 12. 2007). "Citation, Citation, Citation: Bibliometrics, the web and the Social Sciences and Humanities". Cybergeo: European Journal of Geography (jezik: engleski). doi:10.4000/cybergeo.15463. ISSN 1278-3366.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]