Icar Air

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Icar Air
IATA
-
ICAO
RAC
Callsign
TUZLA AIR
Osnovanaapril 2000.
SjedišteTuzla, Bosna i Hercegovina
Flota1
Destinacije1
Glavne ličnostiOsman Sarajlić

Icar Air je privatna aviokompanija smještena u Tuzli, Bosna i Hercegovina. Kompanija se bavi transportom robe zračnim putem.[1] Nakon ukidanja dozvole za letenje BH Airlines-u u julu 2015. godine, Icar Air ostaje jedina registrovana aviokompanija sa sjedištem u Bosni i Hercegovini.

Operacije[uredi | uredi izvor]

Kompanija je osnovana u julu 2000. godine u Tuzli sa ciljem brzog transporta robe, prvenstveno pošte i poštanskih paketa, između Međunarodnog aerodroma Sarajevo i drugi aerodroma u Evropi. Tokom godina, Icar Air je vršio najam cargo aviona različitih veličina u skladu sa svojim operativnim potrebama. Kompanija već dugi niz godina ima potpisan ugovor o saradnji sa DHL Aviation kompanijom u području poštanskog avio transporta između Sarajeva i Ankone.[2]

Flota[uredi | uredi izvor]

Od januara 2016. godine, Icar Air raspolaže sa sljedećim avionom:[1]

Kompanija je imala u najmu sljedeće avione:[1]

Nesreće[uredi | uredi izvor]

5. marta 2015. godine, Icar Air avion, Let L-410, je oko 19:30h sletio na nos na pisti Aerodroma u Ankoni usljed jakog vjetra i nevremena. Niko od tri člana posade nije povrijeđen, a štete nije bilo ni na robi koju je avion prevozio. Na avionu je pričinjena manja materijalna šteta, dok pista Aerodroma u Ankoni nije pretrpjela nikakva oštećenja. Aerodrom je obustavio letove neposredno nakon nesreće, ali je uspostavio normalne operacije par sati kasnije.[3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c "http://rzjets.net/operators/?show=7323". rzjets.net. Pristupljeno 4. 8. 2016. Vanjski link u parametru |title= (pomoć)
  2. ^ Lalović, Aleksandar. "ICAR AIR ulaže napore za unapređenje sigurnosti letenja". www.bhdca.gov.ba. Arhivirano s originala, 19. 2. 2021. Pristupljeno 4. 8. 2016.
  3. ^ "Ancona: Avion bh. kompanije Icar Air sletio na nos". Pristupljeno 4. 8. 2016.