Intranet

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.

Intranet je privatna računarska mreža koja koristi Internet protokole i mrežnu povezanost da sa sigurnošću dijeli dio informacija jedne organizacije ili operacije između njenih zaposlenih. Ponekad se ovaj termin odnosi na najvidljivije servise - kao što je, interna (unutrašnja) Web stranica. Isti koncepti i tehnologije koji se primjenjuju na Internetu, klijenti i serveri koji na osnovu Internet protokola služe za formiranje intranet-a. HTTP i ostali Internet protokoli su također u uobičajenoj upotrebi, kao i FTP. Često se pokušavaju upotrijebiti Internet tehnologije da bi obezbjedile nove interfejse sa "legalnim" korporacijskim podacima i informacionim sistemima.

Ukratko, intranet se može shvatiti kao privatna verzija Interneta, ili verzija Interneta ograničena na jednu organizaciju. Termin se prvi put pojavio u štampanom obliku 19. aprila 1995. godine, u časopisu "Digital News & Review" u članku čiji je autor tehnički urednik, Stephen Lawton.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]