Investitura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Investitura (latinski: vestire - oblačenje) predstvlja uvođenje nekog lica u posjed ili darovanje nekog službenog položaja.

U srednjem vijeku senior je dodijeljivao posjed ili neki službeni položaj predajom grudve zemlje, mača, koplja i sl. U crkvi viši svećenik je dodjeljivao biskupu, pored zvanja i znakove duhovne vlasti (prsten, štap).

U 11. vijeku došlo je do sukoba između njemačkih careva i papa (svjetovne i duhovne vlasti) oko pitanja investiture crkvenih lica. To je tzv. borba za investituru. Pape su željele da pri izboru biskupa svjetovna lica ne smiju da se miješaju. Sukob je razriješen Vormskim konkordatom (1122), kojim je kompromisno riješeno da papa uvodi svećenike u duhovnu dužnost, a vladar im daje simbole svjetovne vlasti.