Islam u Estoniji

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Estonija ima jedno od najmanjih muslimanskih društava u Evropi. Prema popisu iz 2011, broj ljudi koji ispovjedaju islam bio je 1.508 u Estoniji. Postoji mali broj osoba koje praktikuju islam i postoji samo jedna džamija, Turath islamski kulturni centar.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi muslimani u Estoniji bili su većinom sunitski Tatari i šiitski Azeri koji su bili otpušteni iz vojne službe u ruskoj armiji nakon što su Estonija i Livonija okupirane od strane Ruske imperije 1721. godine. Ogromna većina muslimana je imigrirala u Estoniju tokom Sovjetske okupacije Estonije između 1940. i 1991.

Od 1860, tatarska manjina je počela prikazivati aktivnosti, sa centrom koji je u gradu Narva. Muslimanska kongregacija (Narva Muhamedi Kogudus) je registrirana tamo pod nezavisnom Repblikom Estonijom 1928. godine i još jedna (Tallinna Muhamedi Usuühing) u Tallinnu godine 1939. Kuća koja je sagrađena od fondova donacija pretvorena je u džamiju u Narvi. Tokom 1940, sovjetske vlasti su ukinule obje kongregacije, a zgrade su uništene tokom Drugog svjetskog rata (tačnije 1944. godine).

Nema više džamije u Tallinnu; apartman je adaptiran za svrhe molitve.[2] Muslimansko društvo u Estoniji je politički umjereno i, neuobičajeno u globalnom smislu, Suniti i Šiiti se mole zajedno.[3]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]