ABA liga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Jadranska liga)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ambox outdated serious.svg Ovaj članak ili njegov dio sadrži zastarjele podatke.
Članak dopunite novijim podacima, a nakon toga uklonite ovaj šablon.
ABA liga
Trenutna sezona ili takmičenje:
2016/17.
Sport košarka
Osnovana 2001.
Broj ekipa 14
Država Bosna i Hercegovina
Crna Gora
Hrvatska
Makedonija

Slovenija
Srbija
Kontinent Evropa
Trenutni šampion(i) Srbija Crvena zvezda
(2. titula) (2015–16)
Najviše titula Srbija Partizan (6 titula)
TV partner(i) Arena Sport,RTS,RTRS
Službena web stranica aba-liga.com

ABA liga je košarkaška liga koja se igra na području srednje i jugoistočne Evrope. Jedna je od najkvalitetnijih liga na području Evrope. Za sezonu 2006/2007 ime "Goodyear Liga" više se ne koristi, jer je novi generalni sponzor postala Nova ljubljanska banka. Liga je preimenovana u NLB ligu, i to je ime nosila do sezone 2011/2012, kada je preimenovana u ABA ligu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Raspadom SFRJ u 1991. godini također se raspada i košarkaska liga koja se igrala na području te države. Košarkaske lige u sada samostalnim državama Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji nikad nisu dosegle kvalitet koji je postojao u ligi bivše SFRJ.

U 2001. predstavnici KK Bosne, KK Budućnosti, KK Cibone i KK Olimpije osnivaju Jadransku ligu u koju se uključuju i drugi predstavnici iz BiH, Hrvatske i Slovenije, a od naredne sezone i timovi iz Srbije.

Sistem takmičenja[uredi | uredi izvor]

Kao i većina drugih košarkaških liga i Jadranska liga se igra u dva dijela. Prvi dio takmičenja se odvija tako što sve ekipe igraju po dvije utakmice sa svim ostalim ekipama. Jednu na domaćem i jednu na gostujućem terenu. U drugom dijelu takmičenja najuspješnijih osam ekipa iz prvog dijela takmičenja ide na finalni dio turnira. Do sezone 2004/2005 finalni dio turnira je brojao četiri ekipe i bio je poznat pod imenom Final Four. Od sezone 2005/2006 na finalni dio turnira se plasira osam ekipa. U finalnom djelu turnira se igra po kup sistemu. Za daljnji prolaz je dovoljna samo jedna pobjeda.

Države učesnice[uredi | uredi izvor]

Liga je osnovana od strane najbolji košarkaških klubova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore. Kao takva se sastoji uglavnom od klubova sa prostora bivše SFRJ. Do sezone 2004/2005 košarkaški klubovi iz pet država su nastupali u Jadranskoj ligi. Te zemlje su:

Timovi[uredi | uredi izvor]

U sezoni 2011/12. nastupaju slijedeći timovi:

Prošli pobjednici[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]