Idi na sadržaj

ABA liga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Jadranska liga)
AdmiralBet ABA liga
Trenutna sezona ili takmičenje:
2024/2025.
SportKošarka
Osnovana2001; prije 23 godina (2001)
Izvršni direktorDubravko Kmetović
DirektorĐorđije Pavićević
Broj ekipa14
DržaveBosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija
KonfederacijaFIBA Evropa
Trenutni šampion(i)Srbija Crvena zvezda
(7. titula)
Najviše titulaSrbija Partizan
Srbija Crvena zvezda
(7 titula)
TV-partner(i)Arena Sport, TV B92, Adria TV, RTVSLO
Službeni veb-sajtwww.aba-liga.com

ABA liga, preimenovana 2017. u Prva divizija ABA lige, jeste regionalna muška profesionalna košarkaška liga u kojoj se takmiče klubovi iz bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija). Iz sponzorskih razloga, liga se također zvala i Goodyear liga od 2001. do 2006, NLB liga od 2006. do 2011. te AdmiralBet ABA liga od 2021.

Liga koegzistira uporedo sa smanjenim nacionalnim ligama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Svi klubovi Jadranske lige osim jednog pridružuju se nacionalnim prvenstvima krajem proljeća nakon završetka regularnog i postsezonskog dijela Jadranske lige. U prošlosti, ligu su činili i klubovi iz Bugarske (Levski), Češke (ČEZ Nymburk), Mađarske (Szolnoki Olaj) i Izraela (Maccabi Tel Aviv) na osnovu pozivnica za učešće.

Jadranska liga je privatni poduhvat, osnovan 2001, a do 2015. vodila ga je slovenska kompanija Sidro. Od 2015. ligom upravlja Jadranska košarkaška asocijacija, hrvatska kompanija za organizovanje sportskih takmičenja sa sjedištem u Zagrebu. Jadranska košarkaška asocijacija je punopravna članica ULEB-a, kao i članica Upravnog odbora Euroleague Basketball.

Historija[uredi | uredi izvor]

Raspadom SFRJ 1991. također se raspada i košarkaska liga koja se igrala na području te države. Košarkaske lige u sada samostalnim državama Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji nikad nisu dosegle kvalitet koji je postojao u ligi bivše SFRJ.

U 2001. predstavnici KK Bosne, KK Budućnosti, KK Cibone i KK Olimpije osnivaju Jadransku ligu u koju se uključuju i drugi predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, a od naredne sezone i timovi iz Srbije i Crne Gore.

Sistem takmičenja[uredi | uredi izvor]

Kao i većina drugih košarkaških liga i Jadranska liga se igra u dva dijela. Prvi dio takmičenja se odvija tako što sve ekipe igraju po dvije utakmice sa svim ostalim ekipama, jednu kod kuće i jednu u gostima. U drugom dijelu takmičenja najuspješnijih osam ekipa iz prvog dijela ide na finalni dio turnira. Do sezone 2004/05. finalni dio turnira imao je četiri ekipe i bio je poznat pod imenom Final Four. Od sezone 2005/06. na finalni dio turnira plasira se osam ekipa, a igra se po kup-sistemu. Za daljnji prolaz dovoljna je samo jedna pobjeda.

Države učesnice[uredi | uredi izvor]

Ligu su osnovali najbolji klubovi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore. Sastoji se uglavnom od klubova s prostora bivše SFRJ. Do sezone 2004/05. klubovi iz pet država nastupali su u Jadranskoj ligi. Te zemlje su:

Prošli pobjednici[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]