James Dunlop

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
James Dunlop, ulje na platnu, autor Joseph Backler.

James Dunlop FRSE FRS (31. oktobar 1793 – 22. septembar 1848)[1] bio je škotski astronom,[2] poznat po svom radu u Australiji. Služio je kao astronomski pomoćnik kojeg je unajmio Sir Thomas Brisbane da radi na njegovoj privatnoj opservatoriji, lociranoj u mjestu Paramatta (sada se zove Parramatta), New South Wales, oko 23 km zapadno od Sydneya, Australija tokom 1820-ih i 1830-ih. Dunlop je uglavnom bio vizuelni posmatrač, golim okom, i radio je zvjezdanu astrometriju za Brisbane-a, i nakon završetka tog posla, nezavisno je otkrio i katalogizirao mnoge nove teleskopom vidljive južne dvostruke zvijezde i objekte dubokog neba. Kasnije je postao nadzornik Paramatta opservatorije kada je ona na kraju prodata vladi New South Walesa.

Rani život[uredi | uredi izvor]

James Dunlop je rođen u Dalry, Ayrshire, Škotska, kao sin John Dunlop-a, tkača, i njegove supruge Janet, rođene Boyle. Dunlop se školovao u osnovnoj školi u Dalry-ju i išao da radi u fabrici konca u Beithu, kada mu je bilo 14 godina. Također je išao u večernju školu u Beithu, koju je držao čovjek po imenu Gardiner. Postao je zainteresiran za astronomiju u ranim godinama, i konstruisao je teleskope 1810. Na sreću, 1820., sprijateljio se sa astronomiji sklonim Sir Thomas Brisbane-om. Iste godine, Brisbane je bio imenovan za novog guvernera Novog južnog Velsa, koji je tada odlučio da uspostavi astronomsku opservatoriju u novoj Koloniji. Prije odlaska iz Britanije, Dunlop je imenovan za njegovog drugog naučnog saradnika, i obojica su otputovali u Sidney, 1821.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Dictionary of Australian Biography D". wayback.archive.org. Arhivirano s originala 14. 5. 2011. Pristupljeno 26. 5. 2016.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  2. ^ Wood, Harley. Dunlop, James (1793–1848). Canberra: National Centre of Biography, Australian National University.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]