Jefferson (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jefferson
DržaveSjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države
Dužina134 km
IzvorTwin Bridges, Montana
UšćeMissouri
Prosječni protok1.899 kod Three Forksa
Površina sliva9.532 km2

Jefferson je rijeka koja protiče kroz američku saveznu državu Montanu. Lijeva je pritoka rijeke Missouri i ukupne je dužine 134 km.

Spajanjem ove rijeke i rijeke Madison, u blizini Three Forksa, i službeno se smatra početak rijeke Missouri. Oko kilometar nizvodno im se pridružuje rijeka Gallatin.

Od širokih dolina do uskih kanjona, rijeka Džeferson prolazi kroz područje značajne geološke raznolikosti, sa nekim od najstarijih i najmlađih stijena u Sjevernoj Americi i raznolikim magmatskim, metamorfnim i sedimentnim formacijama.

Regija kroz koju prolazi je povremeno bila naseljena Indijancima sve do relativno skorijeg vremena i nijedno indijansko pleme nije isključivo koristilo vodu iz ove rijeke kada je ekspedicija Lewisa i Clarka prva stigla do rijeke 1805. godine.

Danas je rijeka Jefferson zadržala mnogo od svoje ljepote i prisustva raznolikih divljih životinja iz vremena Lewisa i Clarka, ali joj još uvijek prijeti ugroženost po pitanju korištenja vode i zadiranje usljed razvoja područja kroz koje protiče.

Rijeka Jefferson je samo jedan segmenat Nacionalne historijske rute Lewisa i Clarka i pod upravom je američke agencije National Park Service.

Reference[uredi | uredi izvor]