Jefferson (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jefferson
BeaverheadBigHoleConfluence.jpg
Države Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države
Dužina 134 km
Izvor Twin Bridges, Montana
Ušće Missouri
Prosječni protok 1.899 kod Three Forksa
Površina sliva 9.532 km2

Jefferson je rijeka koja protiče kroz američku saveznu državu Montanu. Lijeva je pritoka rijeke Missouri i ukupne je dužine 134 km.

Spajanjem ove rijeke i rijeke Madison, u blizini Three Forksa, i službeno se smatra početak rijeke Missouri. Oko kilometar nizvodno im se pridružuje rijeka Gallatin.

Od širokih dolina do uskih kanjona, rijeka Džeferson prolazi kroz područje značajne geološke raznolikosti, sa nekim od najstarijih i najmlađih stijena u Sjevernoj Americi i raznolikim magmatskim, metamorfnim i sedimentnim formacijama.

Regija kroz koju prolazi je povremeno bila naseljena Indijancima sve do relativno skorijeg vremena i nijedno indijansko pleme nije isključivo koristilo vodu iz ove rijeke kada je ekspedicija Lewisa i Clarka prva stigla do rijeke 1805. godine.

Danas je rijeka Jefferson zadržala mnogo od svoje ljepote i prisustva raznolikih divljih životinja iz vremena Lewisa i Clarka, ali joj još uvijek prijeti ugroženost po pitanju korištenja vode i zadiranje usljed razvoja područja kroz koje protiče.

Rijeka Jefferson je samo jedan segmenat Nacionalne historijske rute Lewisa i Clarka i pod upravom je američke agencije National Park Service.

Reference[uredi | uredi izvor]