Jevrejski muzej Galicija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Židovski muzej Galicija u Kazimierzu

Židovski muzej Galicija (poljski: Żydowskie Muzeum Galicja) nalazi se u poljskom gradu Krakówu u gradskom okrugu Stare Miasto u četvrti Kazimierz. U muzeju je prikazana prošlost i sadašnjost Židova u Poljskoj, sa posebnim naglaskom na stradanja poljskih Židova u holokaustu u toku Drugog svjetskog rata na području Galicije. Pored stalnih izložbi Traces of Memory i An Unfinished Memory: Jewish Heritage and the Holocaust in Eastern Galicia[1] muzej organizira i izložbe moderne umjetnosti. Muzej obiđe godišnje oko 30.000 posjetilaca.

Historija[uredi | uredi izvor]

Muzej je osnovan u aprilu 2004. od strane britanskog fotografa i novinara Chrisa Schwarza, kao podsjećanje na uticajnu židovsku kulturu i historiju u poljskoj Galiciji za vrijeme holokausta. Nakon smrti prve direktorice Kate Craddy, 2007 godine, direktor muzeja je Jakub Nowakowski.[2][3]

Izložbe[uredi | uredi izvor]

Trajne izložbe[uredi | uredi izvor]

Tragovi sjećanja[uredi | uredi izvor]

Izložba Tragovi sjećanja (poljski: Śladami pamięci. Współczesne spojrzenie na żydowską przeszłość Polski) je glavna trajna izložba muzeja u kojoj su predstavljene fotografije britanskog fotografa Chrisa Schwarza o pregeldu kulture i kulturne historije Židova i njenog uništenja u poljskoj Galiciji. Izložba je sastavljena uz pomoć profesora emeritusa UNESCO-a za židovske i interreligiozne studije Univerziteta u Birminghamu Jonathana Webbera, koji je sastavio i većinu popratnih tekstova. Izložba je spomen na tu regiju, koja je prije početka Drugog svjetskog rata bila centar židovske kulture, te podsjeća na njeno uništenje od strane nacističke Njemačke.

Nedovršena sjećanja[uredi | uredi izvor]

Izložba Nedovršena sjećanja (poljski: Pamięć niedokończona. Dziedzictwo żydowskie i Zagłada w Galicji Wschodniej) je druga stalna izložba muzeja koja upotpunjuje izložbu Tragovi sjećanja, u kojoj se zaokružuje baština židovske kulture na područjima Poljske i Ukrajine. Direktor fotografije i kustos izložbe je istaknuti američki fotograf i esejista, Jason Francisco.[1]

Aktivnosti[uredi | uredi izvor]

Židovski muzej Galicija surađuje sa austrijskim organizacijama i savezima koji posreduju u služenju Austrijske spomen-službe, te postoji mogućnost služenja austrijskih mladića i djevojaka tokom desetomjesečnog volonterskog rada u muzeju.[4] Do sada su to pravo koristili članovi tih organizacija 2012. i od novembra 2016. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Službena web stranica muzeja Arhivirano 27. 11. 2020. na Wayback Machine (pl) (en)
  2. ^ Chris Schwarz, 59, Dies; Photographer Who Honored Polish Jews, New York Times, 8. august 2007
  3. ^ Galicia Jewish Museum, Kraków, appoints new Director[mrtav link]
  4. ^ Službena stranica Austrijske spomen-službe (de)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]