Idi na sadržaj

Jiddu Krishnamurti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jiddu Krishnamurti
Jiddu Krishnamurti
Rođenje (1895-05-12) 12. maj 1895.
Madanapalle, Indija
Smrt17. februar 1986(1986-02-17) (90 godina)
Ojai, Kalifornija

Jiddu Krishnamurti je bio poznati filozof i pisac, indijskog porijekla. Govorio je o duhovnosti, meditaciji, ljudskim odnosima i pozitivnoj promjeni u globalnom društvu.

Krišnamurti je rođen 12. maja 1895. godine u bramanskoj porodici u Madanapalu, u Indiji, u kojoj se hranilo isključivo vegetarijanski. Otac mu je bio činovnik britanske kolonijalne uprave i član Teozofskog društva. Njegovi roditelji su imali jedanaestoro djece, od kojih je samo šest preživjelo djetinjstvo. On je bio slabo, bolešljivo i „sanjareće“ dijete, koje su učitelji i otac redovno tukli, držeći ga umno poremećenim. Kao dijete je imao čudna iskustva, „videći“ sestru nakon njene smrti, kao i majku, koja je umrla kada mu je bilo deset godina.

1909. u četrnaestoj godini je sreo C. W. Leadbeatera na plaži ispred sjedišta Teozofskog društva u Adjaru, Indija. Od tada ga podižu Annie Besant i Leadbeater, predvodnika Teozofskog društva, koji su vjerovali da je on „vozilo“ za očekivanog „Svjetskog Učitelja“. Sa 34 godine je stekao slavu i status mesije, kada ga je Teozofsko društvo proglasilo za inkarnaciju Maitreje Bude. Kasnije se usprotivio ovoj ideji, i raspustio međunarodnu organizaciju, Red zvijezde, osnovanu da je podrži. Ostatak života je proveo objavljujući knjige i držeći govore širom Indije, Evrope i SAD. Napisao je više knjiga, među kojima „Prva i posljednja sloboda“ (The First and Last Freedom), „Jedina revolucija“ (The Only Revolution) i „Krišnamurtijeva bilježnica“ (Krishnamurti's Notebook). Pored toga, objavljen je i velik broj njegovih govora. Sa devedeset godina je govorio Ujedinjenim nacijama o miru i svjesnosti. Nagrađen je mirovnom medaljom UN 1984. godine. Poslednji govor održavao je u Madrasu, u Indiji, januara 1986, mjesec dana pre smrti, u svom domu, u Ojai, u Kaliforniji.

Njegove pristalice, putem organizacija u Indiji, Engleskoj i SAD, okupljenih oko njegovog učenja, i dalje objavljuju njegove mnogobrojne knjige i govore širom svijeta, na raznim jezicima.