Jožef Borovnjak

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bih-usa.svg Neke riječi u sljedećem pasusu trebaju prijevod sa srpskog jezika na bosanski jezik.
Ako smatrate da ste sposobni da prevedete sporne riječi, kliknite na link uredi i prevedite ga vodeći računa o stilu i pravopisu bosanskog jezika.
Jožef Borovnjak
Example alt text
Rođenje

9. februar 1826.

Ivanovci, Mađarska
Smrt

19. septembar 1909.

Cankova, Mađarska

Jožef Borovnjak (mađ.: Borovnják ili Borovnyák József) je slovenski pisac, političar i rimokatolički svećenik. Rođen u Prekmurju, u Mađarskoj (danas Slovenija).

Njegovi roditelji izvorno kao evangelici je bio i otac prijećio na katoličku vjeru. Borovnjak pohađao osnovnu školu u Ivanovcima (Ivanócz/Alsószentbenedek), Tišino (Csendlak) i Dobrovniku (Dobronak). U Dubrovniku naućio mađarski jezik. U Kisageu (Kőszeg) i Sambotelu (Szombathely) ućio gimnaziju, 1851. godine bio posvećen. Isprva je svećenik bio u mjestu Števanovci (Apátistvánfalva), kod Monoštra. Števanovski crkva nastavljena 1785. godine i najljepši spomenik u Slovenskom Porabju (Vendvidék) koji je danas tu u Mađarskoj nalazi.

1852.-1854. godine kapelan bio u Prekmurju u Turnišću (Bántornya), zatim dvije mjeseca u Gradu (Felsőlendva) i 1854.-1857. godine u Črenšovcima (Cserensócz/Cserföld), kod Lendve (Alsólendva). Do 1859. godine radio u Murskom Sobotu (Muraszombat) i Svetom Jurju (Vízlendva). 1858.-1872. godine cankovski (Vashidegkút) svećenik, i od 1872. godine radio u Gradu. Umro u Cankovu. Borovnjak pisao djela političkog i vjerskog sadržaja na prekmurskom narječju. U Cankovima je napisao "Mali politični vodnik" 1860. godine. U ovome djelu analizira stanje mađarskih Slovenaca. Nanovo pisao ovaj Evanđelje, koji je preveo Mikloš Küzmič kančovski svećenik 1780. godine (1877.). Osim toga pisao jedno katekizam. Održavao i čuvao prekmursko najrečje i nacionalni svijesti.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Isuse, moja žudnjo (Jezuš moje pošelenje, 1860. Gornja Radgona)
  • Veliki katekizam (Veliki katekizmuš, 1864. Gornja Radgona)
  • Prekomrskih slovenska molitvenik (Stara slovenska molitvena kniga, 1864. Gornja Radgona)
  • Mali politični vodnik (Mali politični vodnik, 1868. Graz)
  • Sveti Anđeo Čuvar (Sveti Angel Čuvar, 1875. Gornja Radgona)
  • Sveti Evađelja (Sveti evangeliomi za nedele i svetke celoga leta, postum 1877. Gornja Radgona)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]