Jožef Borovnjak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jožef Borovnjak
Example alt text
Rođenje

9. februar 1826.

Ivanovci, Mađarska
Smrt

19. septembar 1909.

Cankova, Mađarska

Jožef Borovnjak (mađ.: Borovnják ili Borovnyák József) bio je slovenski pisac, političar i rimokatolički sveštenik. Rođen u Prekmurju, u Mađarskoj (danas Slovenija).

Njegovi roditelji su izvorno bili kao evangelici, a otac mu je zabranjivao da pređe na katoličku vjeru. Borovnjak je pohađao osnovnu školu u Ivanovcima (Ivanócz/Alsószentbenedek), Tišino (Csendlak) i Dobrovniku (Dobronak). U Dubrovniku naučio mađarski jezik. U Kisageu (Kőszeg) i Sambotelu (Szombathely) pohađao je gimnaziju, a 1851. godine je posvećen. Isprva je bio sveštenik u mjestu Števanovci (Apátistvánfalva), kod Monoštra. Crkva u Števanovcima, napravljena 1785. godine, najljepši je spomenik u Slovenskom Porabju (Vendvidék) koji se danas nalazi u Mađarskoj.

U periodu od 1852-1854. godine bio je kapelan u Prekmurju u Turnišću (Bántornya), zatim dva mjeseca u Gradu (Felsőlendva) a od 1854. do 1857. godine u Črenšovcima (Cserensócz/Cserföld), kod Lendve (Alsólendva). Do 1859. godine radio je u Murskoj Soboti (Muraszombat) i Svetom Jurju (Vízlendva). Od 1858. do 1872. godine je cankovski (Vashidegkút) sveštenik, i od 1872. godine radio je u Gradu. Umro u Cankovu.

Borovnjak je pisao djela političkog i vjerskog sadržaja na prekmurskom narječju. U Cankovima je napisao "Mali politični vodnik" 1860. godine. U ovom djelu analizira stanje mađarskih Slovenaca. Nanovo je pisao Evanđelje, koje je preveo Mikloš Küzmič, kančovski sveštenik 1780. godine (1877). Osim toga napisao jedan katekizam. Održavao je i čuvao prekmursko najrečje i nacionalnu svijest.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Isuse, moja žudnjo (Jezuš moje pošelenje, 1860. Gornja Radgona)
  • Veliki katekizam (Veliki katekizmuš, 1864. Gornja Radgona)
  • Prekomrskih slovenska molitvenik (Stara slovenska molitvena kniga, 1864. Gornja Radgona)
  • Mali politični vodnik (1868. Graz)
  • Sveti Anđeo Čuvar (Sveti Angel Čuvar, 1875. Gornja Radgona)
  • Sveta Evađelja (Sveti evangeliomi za nedele i svetke celoga leta, postum 1877. Gornja Radgona)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]