Joe protiv vulkana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Joe protiv vulkana
Datoteka:Joe Versus The Volcano.jpg
RežiserJohn Patrick Shanley
ProducentTeri Schwartz
Scenarist(i)John Patrick Shanley
UlogeTom Hanks

Meg Ryan
Lloyd Bridges
Robert Stack
Abe Vigoda
Dan Hedaya
Barry McGovern

Ossie Davis
MuzikaGeorges Delerue
Žanrcrna komedija
KinematografijaStephen Goldblatt
Montaža
  • Richard Halsey Izmijeni na Wikipodacima
ProdukcijaAmblin Entertainment
DistributerWarner Bros
Premijera9. mart 1990.
Trajanje102 minute
ZemljaSAD
Jezikengleski jezik
Budžet39.4 miliona dolara

Joe protiv vulkana (Joe Versus the Volcano) je američka crna komedija iz 1990. koju je napisao i režirao John Patrick Shanley. Glavne uloge tumače Tom Hanks i Meg Ryan. Henks glumi čovjeka koji, nakon što mu je rečeno da umire od rijetke bolesti, prihvata finansijsku ponudu da otputuje na ostrvo u južnom Pacifiku i baci se u vulkan u ime praznovjernih domorodaca. Usput upoznaje i zaljubljuje se u ženu koja ga vodi tamo.

Film je u cjelini dobio mješovite, ali pozitivne kritike nekih kritičara, uključujući RoJera Eberta, koji je opisao film kao "nov i svjež i ne libi se riskiranja", mada je postigao manji uspjeh na kino blagajnama u SAD-u, važi za kultni film.[1][2][3]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Joe Benks je obični čovjek sa Staten Islanda, koji radi činovnički posao u sumornoj fabrici za neugodnog i zahtjevnog šefa Franka Waturija. Bez radosti, bezvoljan i hronično bolestan, Benks redovno posjećuje doktore koji mu ne mogu otkriti ništa loše. Konačno, dr. Elison dijagnosticira neizlječivu bolest zvanu "moždani oblak", koja nema simptome, ali će ga ubiti u roku od pet ili šest mjeseci. Elison kaže da su simptomi koje doživljava zapravo psihosomatski, uzrokovani traumom na prethodnom poslu dok je radio kao vatrogasac. Elison ga savjetuje: "Ostalo ti je malo života... živi ga dobro." Joe daje otkaz i poziva bivšu kolegicu DiDi na spoj. Njihov spoj je uspješan, ali kada on kaže da umire, ona mu kaže da se ne može nositi s otkrićem i odlazi.

Narednog dana, bogati industrijalac po imenu Samuel Graynamore daje Jou neočekivanu ponudu: potreban mu je "bubaru", mineral neophodan za proizvodnju superprovodnika . kojeg ima sani ba malom pacifičkom ostrvu Waponi Woo, ali stanovnici Waponisa će mu dozvoliti da ga kopa samo ako im riješi problem. Oni vjeruju da se bog vatre vulkana na njihovom ostrvu mora umiriti dobrovoljnom ljudskom žrtvom jednom u vijeku, ali niko od njih nije voljan da volontira ovaj put. Graynamore nudi da plati za sve što Joe želi da uživa u svojim posljednjim danima, ako skoči u vulkan u roku od 20 dana, kako nema šta da izgubi, on prihvata ponudu.

Joe provodi zadnji dan u New Yorku, gdje od svog šofera Maršala traži savjete o svemu. Kupuje četiri vrhunska, vodootporna kofera za parobrod od fanatično posvećenog prodavca prtljaga.

Jo zatim leti u Los Angeles, gdje ga čeka jedna od Graynamoreovih kćeri, Angelica, poletna socijalistica. Sljedećeg jutra, Angelica vodi Joa na očevu jahtu, Tweedledee . Kapetan je njena polusestra Patricia. koja nevoljko pristaje da odvede Joa u Waponi Woo; ali otac joj je obećao dati jahtu kao nagradu za to.

Nakon neugodnog početka, Jo i Patricia počinju da se povezuju. Onda naiđu na tajfun. Patricia je onesviještena i bačena u more. Nakon što je Joe uskočio da je spasi, munja udara i potapa jahtu. Joe konstruiše splav tako što spaja svoje vodootporne kofere. Patricia ne dolazi k svijesti nekoliko dana. Joe joj daje preostalu zalihu svježe vode, dok postepeno pada u delirij od žeđi. On doživljava otkrivenje tokom svog delirija i zahvaljuje Bogu za svoj život. Kada se Patricia konačno probudi, duboko je dirnuta Joovim požrtvovanjem. Tada otkrivaju da su stigli do svog odredišta.

Waponi ih časte velikom gozbom. Njihov vođa, poglavica Tobi, pita posljednji put ima li još dobrovoljaca i Jo odlazi na vulkan. Patricia pokušava da ga zaustavi, izjavljujući mu ljubav. On priznaje da je voli, "ali tajming smrdi". Patricia nagovara Joea da ih poglavica vjenča.

Nakon toga, Patricia odbija da se odvoji od svog novog muža. Kako Jo nije u stanju da je razuvjeri, uskaču zajedno, ali vulkan eruptira u tom trenutku i izbacuje ih u okean, ostrvo tone, a Jo i Patricia padaju blizu Joovih vodootporinih kofera. Isprva oduševljen njihovim čudesnim spasenjem, Jo govori Patriciji o svom fatalnom oblaku mozga. Ona prepoznaje ime Joovog doktora kao ime očevog prijatelja i shvata da je Jou namešteno. On ne umire i oni mogu da žive srećno do kraja života.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Osim toga, dva druga značajna glumca u manjim ulogama su Nathan Lane kao Baw, napredni čovjek Waponija, i Carol Kane, neobjašnjivo zaslužna kao Lisa LeBlanc, frizerka.

Prijem[uredi | uredi izvor]

Na Rotten Tomatoesu, film ima ocjenu odobravanja od 65% na osnovu 37 recenzija, sa prosječnom ocjenom 6,1/10. Kritički konsenzus web stranice glasi: " Joe Versus the Volcano eruptira s puno jezive energije i promišljenih zapažanja o životu punim plućima, ali njegova egzistencijalna ambicija može se pokazati previše glupa za neku publiku." [4] Na Metacritic-u, film ima ponderiranu prosječnu ocjenu od 45 od 100, na osnovu 18 kritičara, što ukazuje na "pomiješane ili prosječne kritike".[5] Publika koju je anketirao CinemaScore dala je filmu ocjenu "C+" na skali od A do F.[6]

Vincent Canby je napisao:   Po izlasku, Time je to nazvao "slabim malo ćudljivosti... [koja] nema više smisla od njegovog sinopsisa, iako Meg Ryan šarmira u tri različite uloge. Petnaest godina kasnije, kritičar Time-a Richard Schickel naveo je to kao jedno od svojih "Guilty Pleaures"; dok je priznao da "postoje ljudi koji misle da je ovaj film... možda najgori film sa velikim budžtom modernog vremena", Schickel se ne slaže:   Roger Ebert mu je dao 3,5 od 4 zvjezdice i nazvao ga:   Kasnije je doveo film na Ebertfest 2012. i pitao se "zašto je dao 3,5 zvjezdice umjesto 4." [7]

Soundtrack[uredi | uredi izvor]

Soundtrack, koji je komponovao Georges Delerue, nije objavljen 1990. godine, u godini izlaska filma. Zbog Delerueovog snažnog sljedbenika, pod-etiketa Varèse Sarabande izdala je CD 2002. (ograničen na 3000 primjeraka), i ponovo 2016. (sa nekoliko dodatnih pjesama, ograničen na 2000 primjeraka).[8][9]

Shanley je napisala dvije pjesme za film, "Marooned Without You" i "The Cowboy Song", prva je korištena tematski u cijelom, a druga koju je Hanks izveo na ukuleleu.

Na početku filma korištena je verzija Erica Burdona " Sixteen Tons " Merlea Travisa . Nakon što Joe napusti ordinaciju, pušta se montirana verzija Reja Čarlsa " Ol' Man River ". " Mas que Nada " Sergija Mendesa & Brazil '66 prati Joea dok se vozi po New Yorku. Španska verzija " On The Street Where You Live " pjeva se dok je Joe na sastanku sa DeDeom. Verzija " Plavog mjeseca " Elvisa Presleya igra dok Joe provodi svoju posljednju noć prije nego što krene na svoje putovanje. Na izletu brodom čuju se verzija " Good Lovin' " Young Rascals -a, " Come Go with Me " Del-Vikinga i verzija " I Cover the Waterfront " grupe The Ink Spots . Plemenska muzika Waponi uključuje melodije " When Johnny Comes Marching Home " i " Hava Nagila ".

Kućni mediji[uredi | uredi izvor]

Film je prvi put objavljen na kućnom videu krajem 1990. godine, a kasnije ga je izdao na DVD-u Warner Home Video u aprilu 2002. godine.

Blu-ray koji se proizvodi na zahtjev objavljen je kroz Warner Archive Collection 20. juna 2017. i dobio je pozitivne kritike za kvalitet.[10]

Scenski mjuzikl[uredi | uredi izvor]

2012. godine, San Diego 's Lambs Players Theater je predstavio svjetsku premijeru mjuzikla baziranog na filmu. Režirao ga je Robert Smyth, a sadržavao je knjigu, muziku i tekstove Scotta Hafsoa i Darcy Phillips, uz muzičku režiju Jona Lorenza i dodatne muzičke aranžmane Taylora Peckhama.[11]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Cult Films". AMC Filmsite. Pristupljeno 26. 10. 2013.
  2. ^ Erickson, Glenn. "DVD Savant Review:Joe Versus the Volcano". DVD Savant. Pristupljeno 26. 10. 2013. ...Joe versus the Volcano has accumulated an impressive cult (sorry, no other word applies) following.
  3. ^ Nathan Rabin (12. 6. 2007). "My Year of Flops Case File #40 Joe Versus the Volcano". The A.V. Club. Pristupljeno 26. 10. 2013.
  4. ^ "Joe Versus the Volcano (1990)". Rotten Tomatoes. Pristupljeno 6. 6. 2023.
  5. ^ "Joe vs the Volcano Reviews". Metacritic. Pristupljeno 14. 7. 2020.
  6. ^ "Find CinemaScore" (Type "Joe Versus" in the search box). CinemaScore. Pristupljeno 14. 7. 2020.
  7. ^ Ebert, Roger (20. 3. 2012). "Introducing the films of Ebertfest 2012". RogerEbert.com. Ebert Digital LLC. Pristupljeno 30. 4. 2017.
  8. ^ "Joe Versus the Volcano - Georges Delerue". Soundtrack-express.com. Arhivirano s originala, 23. 7. 2011. Pristupljeno 11. 8. 2011.
  9. ^ "Varese Sarabande". Soundtrack.net. Pristupljeno 11. 8. 2011.
  10. ^ "Review Joe Versus the Volcano". Blu-Ray.com. 20. 6. 2017. Pristupljeno 18. 7. 2017.
  11. ^ "Lambs Players". lambsplayers.org. Arhivirano s originala, 26. 10. 2017. Pristupljeno 9. 2. 2014.

Eksterne veze[uredi | uredi izvor]