Johnny Nash

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Johnny Nash
Johnny Nash.png
Nash 1965. godine
Osnovne informacije
Ime po rođenju John Lester Nash Jr.
Rođenje (1940-08-19) 19. august 1940.
Hjuston, SAD
Smrt 6. oktobar 2020(2020-10-06) (80 god.)
Hjuston, SAD
Žanrovi rege, sving, džez
Zanimanje kantautor, kompozitor, glumac
Karijera 1956—2020
Izdavači Epic, JAD, Cayman Music
Veb-sajt johnnynash.com

John Lester Nash Jr. (19. august 19406. oktobar 2020)[1][2] bio je američki rege pjevač. Najpoznatiji je po pjesmi I Can See Clearly Now iz 1972. godine.[3] Jedan je među prvima koji nije sa Jamajke, a koji je kasnije otišao tamo i snimao rege muziku.[4]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi

  • Hold Me Tight (1968)
  • Let's Go Dancing (1969)
  • I Can See Clearly Now (1972)
  • My Merry-Go-Round (1973)
  • Celebrate Life (1974)
  • Here Again (1986)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Italie, Hillel (7. 10. 2020). "Johnny Nash, singer of 'I Can See Clearly Now,' dies at 80". Associated Press.
  2. ^ Willman, Chris (6. 10. 2020). "Johnny Nash, 'I Can See Clearly Now' Singer, Dies at 80". Variety.
  3. ^ Colin Larkin, ured. (1997). The Virgin Encyclopedia of Popular Music (sažeto izd.). Virgin Books. str. 889. ISBN 1-85227-745-9.
  4. ^ Marley, Rita; Jones, Hettie. No Woman No Cry (jezik: engleski). Pan Macmillan. ISBN 978-0-330-54174-9.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]