José Luis Cordero (glumac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
José Luis Cordero
Supružnik/ciNorma Oñate Castillo
Djeca1
RoditeljiVíctor Cordero Aurrecoechea

José Luis Cordero (Ciudad de México, 13. februar 1948) − također poznat kao Pocholo[1] − je meksički glumac,[2] pjevač i režiser.[3] Njegov otac je bio meksički kompozitor Víctor Cordero Aurrecoechea[4] (umro 1983), sin Don Rafaela Cordera te brat glumca Joaquína Cordera. Luis Christian Cordero Oñate – sin Joséa Luisa – umro je 2004.[5]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Filmovi[uredi | uredi izvor]

  • Un tigre en la cama (2009)
  • La fórmula de Rasputín (2001)
  • Vamos al baile (1996)
  • Me tengo que casar/Papá soltero (1995) — Pocholo
  • Mecánica mexicana (1995)
  • Los cargadores (1995)
  • A ritmo de salsa (1994)
  • La cantina (1994)
  • Le pegaron al gordo (1994)
  • Suerte en la vida (1994)
  • Encuentro sangriento (1994)
  • Soy hombre y qué (1993)
  • Yo no la maté (1993)
  • Mi novia ya no es Virginia (1993)
  • Cambiando el destino (1992)
  • ¿Cómo fui a enamorarme de ti? (1991)
  • El bizcocho del Panadero (1991)
  • Secreto sangriento (1991) — Sergio
  • Domingo trágico (1991)
  • La noche del fugitivo (1991)
  • La última fuga (1991)
  • No tan virgen (1991)
  • La verdadera historia de Barman y Droguin (1991)
  • Retén (1991)
  • Entre la fe y la muerte (1990)
  • El camaleón (1990)
  • El día de las locas (1990)
  • Ruleta mortal (1990) — Luis
  • Fugas del capitán fantasma (1989)
  • La mafia tiembla II (1989)
Corderovo porodično stablo
  • No le saques, pos no le metas (1989)
  • Al filo de la muerte (1989)
  • Te gustan, te las traspaso (1989)
  • Chiquita... No te la acabas (1989)
  • El Francotirador fenómeno (1989)
  • Destrampados in Los Angeles (1987)
  • Cursilerías (1986)
  • Quiéreme con música (1957)

Telenovele[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pocholo habla con su hijo
  2. ^ La Nación (2006). "Entre los notables, el controvertido torero Jorge de Jesús "El Clison" y el actor José Luis Cordero "Pocholo", todavía a tiempo para ver el desarrollo del debate."
  3. ^ José Luis Cordero
  4. ^ "Pocholo" honrará a su papá Víctor Cordero con colección musical. "El actor y cantante José Luis Cordero prepara un homenaje a su padre, el prolífico compositor Víctor Cordero, creador de temas como "Juan charrasqueado" y "El loco", con la producción de una colección de tres discos que contendrán 10 temas cada uno y un anecdotario sobre sus últimos años de autor."
  5. ^ Muere hijo de Pocholo. "Luis Christian Cordero Oñate, hijo del actor José Luis Cordero "Pocholo", se quitó la vida el lunes pasado."