Journey

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Journey
Journey publicity photo 2013.jpg
Osnovne informacije
Žanrovi Rock, jazz fusion, progresivni rock, hard rock, pop rock[1]
Karijera 1973–
Izdavači Columbia, Frontiers, Sanctuary, Nomota LLC
Veb-sajt www.journeymusic.com
Albumi
Eclipse Revelation Generations
(2011.) (2008.) (2005.)

Journey je američka rock grupa osnovana 1973. godine u San Francisku. Osnovali su je prijašnji članovi grupa Santana i Frumious Bandersnatch. Grupa je prošla kroz nekoliko faza; najveći komercijalni uspjeh je doživjela od 1978. do 1987. godine, te se zatim privremeno rasformirana. Tokom tog perioda, grupa je objavila nekoliko hit pjesama, uključujući pjesmu iz 1981. godine "Don't Stop Believin'", koja je 2009. godine postala najprodavanija pjesma na iTunes prodavnici među pjesmama koje nisu objavljene u 21. vijeku.[2][3][4] Album te pjesme, Escape, osmi i najuspješniji album grupe, dostigao je prvo mjesto na hit listi Billboard 200 i stvorio još jedan uspješan singl pod nazivom "Open Arms". Sljedeći album iz 1983. godine, Frontiers, je bio skoro toliko uspješan u Sjedinjenim Američkim Državama, dostigavši drugo mjesto i napravivši nekoliko uspješnih singlova; proširio je privlačnost grupe u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je dostigao šesto mjesto na hit listi UK Albums Chart. Journey se uspješno ponovo ujedinio sredinom 1990ih i kasnije se ponovo grupisao sa nekolicinom novih pjevača.

[uredi | uredi izvor]

Nakon prva tri albuma sa članovima grupe u raznim pozama, 1980. godine Journey je prisvojio logo kotrljana, pozajmljen sa egipatskih hijeroglifa.

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Hronologija članova[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi
Godina Naslov Mjesto na Billboardu Kuća
1975. Journey 138 Columbia
1976. Look into the Future 100
1977. Next 85
1978. Infinity 21
1979. Evolution 20
1980. Departure 8
1981. Escape 1
1983. Frontiers 2
1986. Raised on Radio 4
1996. Trial by Fire 3
2001. Arrival 56
2005. Generations 170 Sanctuary
2008. Revelation 5 Nomota LLC
2011. Eclipse 13

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ruhlmann, William. "Journey - Music biography". AllMusic. Pristupljeno 13. 10. 2012. 
  2. ^ Paul Grein. "Week Ending Aug. 23, 2009: Over 50 And Still On Top". Yahoo Chart Watch. 
  3. ^ "Gold & Platinum Searchable Database - April 18, 2014". RIAA. Pristupljeno 18. 4. 2014. 
  4. ^ "The Sony Music Journey Home | The Sony Music Journey Site". Journeyband.com. Pristupljeno 3. 8. 2009.