Južni univerzitet Čilea

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Moto Libertas Capitur
Osnovan 7. septembar 1954.
Vrsta istraživački univerzitet
Rektor Oscar Galindo Villarroel
Akademsko osoblje 776
Studenti 11.000
Lokacija Valdivia, Čile
Veb-sajt http://www.internacional.uach.cl

Universidad Austral de Chile (UACh) jeste čileanski istraživački univerzitet sa sjedištem u Valdiviu iako se pojedine institucije ovog univerziteta nalaze i u Puerto Monttu. Osnovan je dekretom 7. septembra 1954. i predstavlja jedan od 8 prvobitnih univerziteta Čilea. Predstavlja neprofitnu korporaciju u privatnom vlasništvu iako ga u znatnoj mjeri finansira država.

Historija[uredi | uredi izvor]

Ulaz u botanički vrt univerziteta

Historija univerziteta datira još od 1942. godine kada je formirano društvo Sociedad de Amigos del Arte u gradu Valdivia sa ciljem promocije kulture. Jedan od glavnih ciljeva društva je bilo osnivanje univerziteta u gradu. Ideja o osnivanju univerziteta je predstavljena nacionalnom kongresu 1950. od strane senatora iz Valdivia, Carlosa Acharán Pérez de Arcea.

Na sastanku održanom 16. februara 1954. pristalice osnivanja univerziteta formirale su odbor a za predsjednika je proglašen Eduardo Morales Miranda. Inicijalni fond za osnivanje univerziteta je zavisio od donacije privatnih osoba, uključujući i neke industrijske biznismene. Nakon što je univerzitet osnovan dekretom 7. septembra 1954. godine, predsjednik Čilea, Carlos Ibáñez del Campo je svečano otvorio univerzitet 12. marta 1955. godine.

Prvi studijski programi osnovani na univerzitetu su bili studiji: likovne umjetnosti, agronomije, šumarstva i veterine pri čemu je svaki studij formiran kao zaseban fakultet.[1]

Ranking[uredi | uredi izvor]

Prema Quacquarelli Symondsu u 2011. godini univerzitet je bio rangiran kao 30. među univerzitetima Latinske Amerike, kao 5. čileanski i 2. po redu univerzitet sa sjedištem izvan glavnog grada Čilea, Santiago de Chilea. [2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 30. 1. 2009. Pristupljeno 24. 6. 2015.
  2. ^ "Historija univerziteta". Arhivirano s originala, 30. 1. 2009. Pristupljeno 24. 6. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]