Santiago de Chile

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Santiago (španski: Santiago de Chile) jest glavni i najveći grad južnoameričke države Čile, ujedno i centar njegove najveće konurbacije (širi Santiago). Grad se nalazi u centralnoj dolini države, na nadmorskoj visini od 520 m iznad mora. Iako je Santiago glavni grad, zakonodavna tijela su smještena u priobalnom gradu Valparaíso, zapadno od Santiaga. Prema popisu iz 2002. godine grad je imao 5.428.590 stanovnika.

Siguran ekonomski rast Čilea je pretvorio Santiago u jedno od najrazvijenijih metropolskih područja Latinske Amerike, sa obimnim prigradskim razvojem, desetinama šoping centara, i impresivnom arhitekturom visokih zgrada. Santiago je jedan od svjetskih Alfa gradova i ima veoma savremenu prevoznu infrastrukturu, uključujući i rastuću mrežu Santiago metroa, kao i napore u modernizaciji autobuskog saobraćaja.

U okviru razvoja transporta sagrađen je kružni i gradski autoput, čiji se dijelovi nalaze pod zemljom, pa i ispod glavne gradske rijeke Mapocho, spajajući najdalje istočne i zapadne dijelove grada, vožnjom koja traje 25 minuta.

Santiago je regionalno središte mnogih multinacionalnih kompanija i financijski je centar.