Stanley

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Stanley, snimljen iz zraka.

Stanley (također poznat i kao "Port Stanley" (luka Stanley)) je glavni grad i ujedno jedno gradsko naselje na Falklandskim ostrvima. Nalazi se na ostrvu East Falkland (Istočni Falkland), na padini orijentisanoj prema sjeveru, i južno od luke Stanley Harbour, na jednom od najvlažnijih dijelova ostrvlja. Po popisu iz 2006. grad je imao 2.115 stanovnika.

Danas, Stanley je glavni centar kupovine na ostrvima i čvorište mreže puteva ostrva East Falkland.

Ostale zanimljivosti su Muzej Falklandskih ostrva, zgrada Vlade koja je izgrađena 1845. i koja je bila sjedište Guvernera Falklandskih ostrva (trenutno na tom mjestu je Nigel Haywood), igralište za golf, luk napravljen od kitovih kostiju, totem, nekoliko ratnih spomenika i brodskih olupina u luci.

Posjednik hotela i nekoliko prodavaonica je "Falkland Islands Company". Stanley ima četiri paba i jedanaest hotela i gostionica, tri restorana, prodavaonicu ribe i čipsa i glavnu turističku kancelariju.

Tu su i tri crkve, uključujući katedralu "Anglican Christ Church", koja je najjužnija katedrala na svijetu. Katedrala čini maleni Stanley gradom. Jezoviti ostatak minskog polja na jugu je mjesto za uništavanje mina.

Stanley je imenovan po Edward Smith-Stanley, 14-tom Grofu od Derby-ja, koji, u stvari, nikada nije posjetio ostrva. Geografske koordinate grada su: 51°41′31.56″J 57°51′32.04″Z

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]