Grytviken

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mapa ostrva Južna Georgija (South Georgia)

Grytviken je naselje i kitolovna baza na ostrvu Južna Georgia (en. South Georgia) u južnom Atlantiku koju je 16. novembra 1904. utemeljio norveški pomorski kapetan Carl Anton Larsen. Ernest Henry Shackleton u Grytviken dolazi 1916. kako bi pomogao svojoj nasukanoj ekspediciji na ostrvu Elephant u Weddellovom moru, a tu je i pokopan. Tvornice za preradu kitova i baza ukinute su 1966.

Argentinske snage 3. aprila 1982. zauzimaju Južnu Georgiju, ali su ga 3 sedmice kasnije povratile britanske snage. U Grytvikenu danas živi nekoliko porodica, među kojima i Pat i Sarah Lurcock, i Tim i Pauline Carr koji vode muzej, a tu se nalazi i britanska vojna baza.

Muzej Južne Georgije.