Konurbacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Konurbacija je termin koji se koristi za regiju koja se sastoji od niza gradova i drugih urbanih područja koja su se usljed porasta populacije i fizičke ekspanzije stopili u jednu kontinuiranu gradsku i industrijski razvijenu cjelinu. U većini slučajeva, konurbacija je policentrična urbana aglomeracija, u kojoj je sistem saobraćajnica razvijen na takav način da povezuje područja u cilju stvaranja jedinstvenog urbanog tržište rada.[1]

Definicija[uredi | uredi izvor]

Izraz konurbacija je skovan kao neologizam 1915. godine od strane Patricka Geddesa koji je isti termin koristio u svojoj knjizi Cities In Evolution. On je skrenuo pažnju na sposobnost da nova tehnologija električne energije i motorizirani transport omogućavaju da se gradovi šire i formiraju aglomerate navodeći kao primjere "Midlandton" u Engleskoj, Ruhr u Njemačkoj, Randstad u Holandiji, New York - Boston u SAD-u,[2] kao i područje Velikog Tokyja, Taiheiyo pojas u Japanu, region glavnog grada Delhija u Indiji i Metropolitansko područje Manile na Filipinima.

Primjeri[uredi | uredi izvor]

Jedan od najpoznatijih primjera konurbacije ekspanzivnog koncepta je metropolitansko područje New Yorka tzv. područje tri države sa centrom u istoimenom gradu a koje uključuje još i 30 okruga u području između saveznih država New York, New Jersey, Connecticut, i Pennsylvania, sa procijenjenim brojem stanovnika od 21.961.994 u 2007. godini.[3] Otprilike svaki 15. stanovnik SAD-a živi u području Velikog New Yorka.

Reference[uredi | uredi izvor]