Valparaíso

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Valparaíso
Panorama Valparaísa
Panorama Valparaísa
Zastava {{{službeno_ime}}}
Zastava
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
DržavaČile
Vlada
 • GradonačelnikJorge Sharp (nezavisni)
Površina
 • Ukupno401,6 km2
Nadmorska visina10 m
Stanovništvo (2012)
 • Ukupno284.630
 • Gustoća708,74 /km2
Poštanski broj2340000
Veb-sajtwww.municipalidaddevalparaiso.cl

Valparaíso je grad u istoimenoj regiji u Čileu. Smješten je uz obalu Tihog okeana, 110–120 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada, Santiaga. S nešto više od 290.000 stanovnika (procjena iz 2017), šesti je grad po veličini u državi.[1]

Geografija[uredi | uredi izvor]

Valparaíso je na južnoj obali zaljeva Tihog okeana (Bahía de Valparaíso). Na drugoj strani zaljeva smješteno je mondensko ljetovalište Viña del Mar. Grad se sastoji od ravnog, obalnog dijela te okolnih brdovitih područja, koji su međusobno povezani s 15 historijskih žičara.

Klima je mediteranska. Ljeta nisu pretopla jer s okeana pušu osvježavajući vjetrovi.

Historija[uredi | uredi izvor]

Područje grada u doba prije dolaska Evropljana naseljavao je narod Changos, koji se bavio ribarstvom i poljoprivredom. Zaljev Valparaíso otkrio je 1536. Španac Juan de Saavedra. Grad je osnovan 1544.

Grad su često napadali gusari. Između ostalih, Francis Drake 5. decembra 1578. napao je i opljačkao ovo naselje.

Zemljotresi su pogodili Valparaíso 1730, 1822. i 1851, a 1906. zemljotres i cunami.

U periodu 1850–1860. u gradu je otvorena berza i prva privatna banka u Čileu. Sagrađena je i željeznička pruga koja je grad povezivala sa Santiagom. Grad je bio magnet za imigrante iz Engleske, Njemačke, Francuske, Italije i Sjedinjenih Američkih Država, koji su gradu donijeli svoje tradicije, otvarali škole i podizali građevine u stilu zemalja odakle su došli.

Lokalne dnevne novine, El Mercurio, osnovane 1827, najstariji su aktivni dnevni list na španskom jeziku u svijetu.

Trg Sotomayor

Dana 31. marta 1866. grad je razrušen u Ratu za nezavisnost Čilea, kada ga je bombardirala španska ratna flota. Na grad je ispaljeno 2.600 granata.

Godine 2003. slikovita stara gradska jezgra uvrštena je u spisak Svjetske baštine UNESCO-a.

Ekonomija[uredi | uredi izvor]

Luka Valparaíso jedna je od najvažnijih u Južnoj Americi. U 19. stoljeću Valparaíso je bio najveća luka cijele Pacifičke regije i, uz San Francisco, najvažnija luka na zapadnoj obali obje Amerike. Razlog je bilo to što je luka Valparaíso bila prva u koju su brodovi mogli pristati na putu oko rta Horn. Po otvaranju Panamskog kanala 1914. važnost luke naglo je opala. Po količini transportirane robe, obližnja luka San Antonio danas je prestigla Valparaíso. Otad su se u luci uglavnom zaustavljali samo brodovi koji su bili preveliki za prolaz kroz Panamski kanal.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]