Juglandaceae

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Juglandaceae
(vidi IUCN-ov crveni popis za kratice)
Juglans regia
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaTracheophyta
RazredMagnoliopsida
RedFagales
PorodicaJuglandaceae
DC. ex Perleb, 1818

Juglandaceae je biljna porodica oraha iz reda Fagales, koja imenovana po tipskom rodu Juglans ili orah, što je skraćeno od Jovis (Jupiter) i glans (žlijezda), odnosno, Jupiterov žir. Osim oraga, u ovoj porodici i rodovi Platycarya, Carya, Pterocarya), Rhoiptelea, Oreomunnea, Engelhardia, Cyclocarya i Alfaroa.[1]

Orasi su rašireno pretežno po Americi i Aziji, a jedina autohtona vrsta je obični ili pitomi orah Juglans regia, sa jestivim plodom. Drvo vrste J. regia cijenjeno je i u stolarstvu, zbog čega se i plantažno uzgaja.

Američki crni orah (Juglans nigra) ima deblo promjera do dva metra, sivocrnu koru, koja je uzduž duboko izbrazdana. U prave orahe spada i sivi orah Juglans cinerea, rasprostranjen na sjeveroistoku Sjeverne Amerike, koji se često uzgaja kao ukrasna biljka, koja može narasti u visinu i do 30 metara.

Poznate vrste ostalih rodova su obična karija (Carya ovata) iz istočne Sjeverne Amedrike, sa ukusnim i jestivim plodovima, a stablo mu naraste do 40 metara. Kavkaska vrsta može izrasti do 30 metara visine; široke je krošnje ali plitkog korijena.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Plants of the World online pristupljeno 7. decembra 2019

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]