Kad lišće pada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Kad lišće pada (turski: Yaprak Dökümü) je turska televizijska serija , snimana od 2006. do 2010. godine, koja se od 2011. do 2012. emitovala na Hayat TV u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Priča je smještena u sadašnje vrijeme i prati sudbinu patrijahalne porodice Tekin. Glavni likovi su Ali Riza Tekin, glava obitelji, njegova supruga Hajrije i petoro djece: kćeri Fikret, Lejla, Nedžla i Ajše i sin Ševket. Ali Riza Tekin je strog i požrtvovan otac i važi za poštenog i vrijednog čovjeka. Čini se da miran i skladan odnos obitelji Tekin ništa ne može narušiti.

Njihova sudbina se mijenja iz korijena kada Ali Riza, iz moralnih načela, daje ostavku na mjesto predsjednika općine. Slijedi selidba u Istanbul, gdje Nedžla upisuje fakultet. Upravo ovaj odlazak u veliki grad predstavlja simboliku naslova, jer njihov, do tada idiličan, život počinje raspadati kao jesenje lišće. Fikret raskida zaruke sa čovjekom kojeg istinski voli, jer Ali Riza smatra da njegova porodica nije poštena ni dostojna Tekinovih. Ujedno, njen otac je jedini koji vidi koliko je Fikret sposobna i jedinstvena i pokušava i njoj uliti samopouzdanje i samopoštovanje, ali na surov način. I ostali njegovi potomci upisuju ili završavaju škole: Nedžla upisuje arhitekturu, Lejla ide na pripreme pred koledž, Ševket se vraća iz vojske i počinje raditi kao bankar. Ali, uskoro tama pada na Tekin. Nedžla se zaljubljuje u splektaroša Oguza, kojeg je njen otac upoznao po dolasku u Istanbul i odmah prozreo njegove namjere. Ali, Lejla ima ozbiljne planove s Oguz, koji ruši njene snove na najsuroviji način. Ševket na poslu upoznaje manipulativnu i lukavu Ferhunde, koja ne bira sredstva kako bi ga uvjerila da se njom oženi i u tome i uspijeva, kao i u ucenjivanju Oguza da se oženi Lejlom. Ovim brakovima Ševket i Lejla upadaju u pravi pakao. Nedžla je ljubomorna na sestrin brak i postaje njena ljuta rivalka. Fikret jedina shvata kakva je nesreća zahvatila njenu porodicu i želi pobjeći od svega ...

O likovima[uredi | uredi izvor]

  • Ali Rıza Tekin je konzervativan otac porodice koji nastoji okupiti svoju porodicu. Međutim, usprkos tome njegov sin i kćeri nalaze se u raznim životnim situacijama koje mu donose probleme. I pored toga, ostaje čovjek odan svojim uvjerenjima i čvrstim životnim stavovima.
  • Hayriye Tekin je supruga Ali Rıze. Njena djeca su Fikret, Leyla, Necla, Ayşe i Şevket. Nastoji uvijek pomoći članovima porodice kako bi bili sretni. Nesretna je zbog preseljenja u Istanbul, jer se boji opasnosti velikog grada.
  • Şevket Tekin je jedini sin Ali Rıze. Nakon preseljenja u Istanbul, zagleda se u udanu ženu Ferhunde. Nakon nekog vremena nju ostavi suprug. Nakon što završi u zatvoru, Şevket konačno otkrije Ferhundino pravo lice koja ga zbog nedostatka novca naposlijetku i ostavi.
  • Fikret Tekin je najstarija kći Ali Rıze. Nakon što se porodica preseli u Istanbul, Fikret je nesretna zato što je bila prisiljena ostaviti svoju veliku ljubav. Tokom serije njen lik će naići na mnogobrojna previranja. Kako bi se spasila od zabrinjavajuće situacije u kući, udat će se za potpunog stranca i napustiti Istanbul.
  • Ferhunde Tekin je glavna negativka. Nakon razvoda od svog prvog supruga, Ferhunde se udaje za pomalo naivnog Şevketa. Ferhunde u kratkom vremenu preuzima sve konce u porodici te je na kraju dovede do finansijskih problema.
  • Leyla Tekin je Ali Rızina kći. Oduševljena je što će se njena porodica preseliti u Istanbul. Kada joj se sestra Necla uda za zaručnika, Leyla obolijeva. Na kraju i Leyla zadaje težak udarac svom ocu, ulazi u vezu s oženjenim muškarcem.
  • Necla Tekin Aydınoğlu je Ali Rızina kći. Pomalo vrckasta i mlada, napravi kobnu grešku. Naime ona svojoj sestri Leyli otme zaručnika.


 
 
 
 
 
 
Hayriye Tekin
 
Ali Rıza Tekin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fikret Tekin
 
Şevket Tekin
 
Leyla Tekin
 
Necla Tekin
 
Ayşe Tekin
 
 

Uloge[uredi | uredi izvor]

Glumac: Uloga:
Halil Ergun Ali Riza Tekin
Guven Hokna Hajrije Tekin
Ben Jildirmlar Fikret Tekin
Fahrije Evdžen Nedžla Tekin
Gokce Bahadir Lejla Tekin
Deniz Čakir Ferhunde Nurdan
Тolga Karel Oguz Ajhan
Džaner Kurtaran Ševket Tekin #1
Hasan Kučukčetin Ševket Tekin #2
Seda Demir Sedef
Sebnem Ciceli Ajše
Ahmed Saračoolu Тahsin
Basak Sajan Džejda
Eren Balkan Gulšen
Bedeiah Ener Nejir