Kad lišće pada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kad lišće pada
Izvorni naslovYaprak Dökümü
Žanrporodična drama
Bazirano naroman "Kad lišće pada", Reşat Nuri Güntekin
ScenarijEce Yorenc
Melek Gencoglu
RežiserMesude Erarslan Tekin
Glumci
PripovjedačBennu Yıldırımlar
Završna temaYaprak Dökümü
KompozitorToygar Işıklı
PorijekloTurska
Originalni jezikturski
Br. sezona5
Br. epizoda174
Produkcija
LokacijeIstanbul
Trabzon
Milano
Adapazar
Afyon
Trajanje90 minuta
Produkcijska kompanijaAy Yapim
Emitiranje
Originalna mrežaKanal D
Format slike4:3 SDTV
16:9 HDTV
PremijeraTurska
Emitiranje13. septembar 2006 – 29. decembar 2010.
Vanjski linkovi
Veb-sajt
Veb-sajt produkcije
Profil na IMDb-ju

Kad lišće pada (turski: Yaprak Dökümü) jest turska televizijska serija, snimana od 2006. do 2010. godine, koja se od 2011. do 2012. emitovala na Hayat TV i od 13. oktobra 2021. pa do 29. marta 2023. na BHT 1 u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Priča je smještena u sadašnje vrijeme i prati sudbinu patrijahalne porodice Tekin. Glavni likovi su Ali Riza Tekin, glava obitelji, njegova supruga Hajrije i petoro djece: kćeri Fikret, Leyla, Necla i Ajşe i sin Şevket. Ali Riza Tekin je strog i požrtvovan otac i važi za poštenog i vrijednog čovjeka. Čini se da miran i skladan odnos obitelji Tekin ništa ne može narušiti.

Njihova sudbina se mijenja iz korijena kada Ali Riza, iz moralnih načela, daje ostavku na mjesto predsjednika općine. Slijedi selidba u Istanbul, gdje Necla upisuje fakultet. Upravo ovaj odlazak u veliki grad predstavlja simboliku naslova, jer njihov, do tada idiličan, život počinje raspadati kao jesenje lišće. Fikret raskida zaruke sa čovjekom kojeg istinski voli, jer Ali Riza smatra da njegova porodica nije poštena ni dostojna Tekinovih. Ujedno, njen otac je jedini koji vidi koliko je Fikret sposobna i jedinstvena i pokušava i njoj uliti samopouzdanje i samopoštovanje, ali na surov način. I ostali njegovi potomci upisuju ili završavaju škole: Necla upisuje arhitekturu, Leyla ide na pripreme pred koledž, Şevket se vraća iz vojske i počinje raditi kao bankar. Ali, uskoro tama pada na Tekin. Necla se zaljubljuje u splektaroša Oğuza, kojeg je njen otac upoznao po dolasku u Istanbul i odmah prozreo njegove namjere. Ali, Leyla ima ozbiljne planove s Oğuz, koji ruši njene snove na najsuroviji način. Şevket na poslu upoznaje manipulativnu i lukavu Ferhunde, koja ne bira sredstva kako bi ga uvjerila da se njom oženi i u tome i uspijeva, kao i u ucenjivanju Oğuza da se oženi Lejlom. Ovim brakovima Şevket i Leyla upadaju u pravi pakao. Necla je ljubomorna na sestrin brak i postaje njena ljuta rivalka. Fikret jedina shvata kakva je nesreća zahvatila njenu porodicu i želi pobjeći od svega.

O likovima[uredi | uredi izvor]

  • Ali Rıza Tekin je konzervativan otac porodice koji nastoji okupiti svoju porodicu. Međutim, usprkos tome njegov sin i kćeri nalaze se u raznim životnim situacijama koje mu donose probleme. I pored toga, ostaje čovjek odan svojim uvjerenjima i čvrstim životnim stavovima.
  • Hayriye Tekin je supruga Ali Rıze. Njena djeca su Fikret, Leyla, Necla, Ayşe i Şevket. Nastoji uvijek pomoći članovima porodice kako bi bili sretni. Nesretna je zbog preseljenja u Istanbul, jer se boji opasnosti velikog grada.
  • Şevket Tekin je jedini sin Ali Rıze. Nakon preseljenja u Istanbul, zagleda se u udanu ženu Ferhunde. Nakon nekog vremena nju ostavi suprug. Nakon što završi u zatvoru, Şevket konačno otkrije Ferhundino pravo lice koja ga zbog nedostatka novca naposljetku i ostavi.
  • Fikret Tekin je najstarija kći Ali Rıze. Nakon što se porodica preseli u Istanbul, Fikret je nesretna zato što je bila prisiljena ostaviti svoju veliku ljubav. Tokom serije njen lik će naići na mnogobrojna previranja. Kako bi se spasila od zabrinjavajuće situacije u kući, udat će se za Tahsina, potpunog stranca i napustiti Istanbul.
  • Ferhunde Tekin je glavna negativka. Nakon razvoda od svog prvog supruga, Ferhunde se udaje za pomalo naivnog Şevketa. Ferhunde u kratkom vremenu preuzima sve konce u porodici te je na kraju dovede do finansijskih problema. Nakon što Şevket završi u zatvoru, razvodi se od njega.
  • Leyla Tekin je Ali Rızina kći. Oduševljena je što će se njena porodica preseliti u Istanbul. Udaje se za Oğuza, ali kada njena sestra Necla pobjegne sa Oğuzom, Leyla obolijeva. Na kraju i Leyla zadaje težak udarac svom ocu, ponovo ulazi u vezu sa Oğuzom i počinje s njim živjeti.
  • Necla Tekin Aydınoğlu je Ali Rızina kći. Pomalo vrckasta i mlada, napravi kobnu grešku. Naime ona svojoj sestri Leyli otme muža.
 
 
 
 
 
 
Hayriye Tekin
 
Ali Rıza Tekin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fikret Tekin
 
Şevket Tekin
 
Leyla Tekin
 
Necla Tekin
 
Ayşe Tekin
 
 

Uloge[uredi | uredi izvor]

Glumac: Uloga:
Halil Ergun Ali Riza Tekin
Güven Hokna Hajrije Tekin
Ben Jildirmlar Fikret Tekin
Fahriye Evcen Necla Tekin
Gökçe Bahadir Leyla Tekin
Deniz Çakir Ferhunde Guven
Тolga Karel Oğuz Ajhan
Caner Kurtaran Şevket Tekin #1
Hasan Küçükçetin Şevket Tekin #2
Seda Demir Sedef
Sebnem Ciceli Ajşe
Ahmed Saraçoğlu Тahsin
Basak Sajan Ceyda
Eren Balkan Gulşen
Bedeiah Ener Nejir