Kafić "Uzdravlje"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kafić "Uzdravlje"
Izvorni naslovCheers
AutoriJames Burrows
Glen Charles
Les Charles
GlumciTed Danson
Shelley Long
Kirstie Alley
Nicholas Colasanto
Rhea Perlman
Woody Harrelson
Kelsey Grammer
Bebe Neuwirth
John Ratzenberger
George Wendt
PorijekloSAD
Originalni jezikengleski
Br. sezona11
Br. epizoda271 (uključujući 3 duple epizode i trostruko finale)
Trajanje24 minute
Emitiranje
Originalna mrežaCharles/Burrows/Charles Productions
u saradnji sa CBS Paramount Television
Emitiranje30. 9. 1982 – 20. 5. 1993.
Profil na IMDb-ju

Kafić "Uzdravlje" bio je popularni američki TV-sitcom produciran od kompanije Charles-Burrows-Charles Productions u saradnji sa CBS Paramount Television za NBC. Seriju je kreirao tim koji su sačinjavali James Burrows, Glen Charles i Les Charles. Radnja je bila smješten u bar zvan "Uzdravlje" (engl. Cheers) u Bostonu, gdje se grupa lokalnih stanovnika okupljala kako bi pila i zabavljala se. Uvodnu pjesmu napisali su Judy Hart Angelo i Gary Portnoy, a izveo ju je sam Portnoy[1] s poznatim refrenom "Where Everybody Knows Your Name" ("Gdje svako zna tvoje ime"), koji je postao krilatica serije.

Nakon premijere 30. septembra 1982. snimanje je umalo bilo obustavljeno za vrijeme 1. sezone jer je serija bila posljednja na listi gledanosti.[2][3] Međutim, Kafić "Uzdravlje" je s vremenom postao vrlo gledana TV-emisija, koja se u 8 od svojih 11 sezona nalazila među 10 najgledanijih emisija, te provela većinu svog emitiranja u NBC-jevom programu Must See TV. Njeno naširoko gledano finale emitirano je 20. maja 1993, a 273 epizode često se repriziraju. Serija je osvojila 26 Emmyja, a bila nominirana čak 117 puta.[4] Lik iz serije po imenu Frasier Crane (Kelsey Grammer) postao je junak spin-offa Frasier nakon što se Kafić "Uzdravlje" prestao snimati.

U bivšoj Jugoslaviji seriju je emitirala Hrvatska radiotelevizija.

Glumačka postava[uredi | uredi izvor]

Serija je sve vrijeme snimanja zadržala glumački ansambl, držeći se uglavnom istih likova. Oko njih su se povremeno pojavljivali i nestajali sporedni likovi, najčešće kao romantični partneri glavnih junaka.

Lik Glumac/glumica Položaj Drugo zanimanje/a Trajanje
"Woody" Boyd Woody Harrelson pomoćnik barmena glumac; političar (1985-1993)
Diane Chambers Shelley Long konobarica spisateljica; studentica (1982-1988)
Cliff Clavin John Ratzenberger gost poštar (1982-1993)
Frasier Crane Kelsey Grammer gost psihijatar (1983-1993)
Rebecca Howe Kirstie Alley menadžerica/konobarica poslovna žena (1988-1993)
Sam Malone Ted Danson barmen/vlasnik bivši bacač Boston Red Soxa (1982-1993)
Ernie "Trener" Pantusso Nicholas Colasanto bivši barmen Samov trener (1982-1985)
Norm Peterson George Wendt gost knjigovođa; dekorater stanova; soboslikar (1982-1993)
Lilith Sternin Bebe Neuwirth gost psihijatrica (1986-1993)
Carla Tortelli Rhea Perlman konobarica domaćica (1982-1993)

Lik Sama Malonea ispočetka je trebao biti penzionisani igrač američkog nogometa, a trebao ga je glumiti Fred Dryer. Međutim, nakon što je angažiran Ted Danson, zaključilo se da je bolje da umjesto toga postane bivši pomoćni bacač Boston Red Soxa, jer bi to bilo uvjerljivije.[5] Lik Cliffa Clavina napravljen je za Johna Ratzenbergera nakon što je obavio audiciju za lik Norma. Dok je poslije toga ćaskao s producentima, upitao ih je da li su spremni u seriji imati lik "barske sveznalice", što je uloga koju je na kraju dobio.[6] Kirstie Alley se priključila stalnoj postavi nakon što je otišla Shelley Long, a Woody Harrelson je došao nakon smrti Nicholasa Colasanta. Danson, George Wendt i Rhea Perlman jedini su glumci koji su se pojavili u svim epizodama serije.[7] Paul Willson, koji je tumačio povremeni lik barske mušice "Paula", u 1. sezoni se pojavio pod imenom "Glen", bio na špici naveden kao "Gregg", a kasnije se pojavio kao novi lik po imenu "Tom".[8]

Gostujući glumci[uredi | uredi izvor]

Iako je Cheers imao radnju uglavnom oko stalnog ansambla likova, povremeno su mu pomagali gostujući glumci. Najpoznatiji gosti bili su Jay Thomas kao Eddie LeBec, Dan Hedaya kao Nick Tortelli, Jean Kasem kao Loretta Tortelli, Roger Rees kao Robin Colcord, Tom Skerritt kao Evan Drake i Harry Anderson kao Harry the Hat. U mnogim epizodama su se pojavljivale i slavne ličnosti tumačeći same sebe. Neke od njih su bili Samovi bivši saigrači iz Red Soxa, kao Luis Tiant i Wade Boggs, dok su se drugi pojavljivali bez veze s kafićem, kao Kevin McHale (zvijezda Boston Celticsa) ili Mike Ditka. Gostovale su i neke TV-zvijezde kao Johnny Gilbert, Alex Trebek, Arsenio Hall i Johnny Carson. Pojavljivali su se i političari, kao tadašnji Načelnik zajedničkog štaba SAD-a admiral William J. Crowe, bivši senator iz Colorada Gary Hart, tadašnji predsjednik Zastupničkog doma Tip O'Neill, senator John Kerry, bivši guverner Michael Dukakis i tadašnji gradonačelnik Bostona Raymond Flynn (posljednji koji je u seriji predstavljao Boston). Muzičar Harry Connick Jr. u jednoj se epizodi pojavio kao Woodyjev rođak [9] i otpjevao pjesmu iz svog albuma We Are in Love (1991), za koji je dobio Grammyja. John Cleese je osvojio Emmy za gostujuću ulogu dr. Simona Finch-Roycea u 5. sezoni, odnosno epizodi "Simon Says".[4] Emma Thompson gostovala je kao Nanny Gee/Nanette Guzman, slavna pjevajuća dadilja i Fraiserova bivša supruga.

Bilješke[uredi | uredi izvor]

Cheers. Created by James Burrows, Glen Charles and Les Charles. 1982–1993. Broadcast and DVD.
  1. ^ Gary Portnoy (2006). Portnoyeva lična stranica
  2. ^ Blogcritics.org (2006). Blog on the History of Cheers Arhivirano 21. 8. 2008. na Wayback Machine
  3. ^ Toasting Cheers: An Episode Guide to the 1982–1993 Comedy Series, with cast biographies and character profiles. Bjorklund, Dennis A. 1997, McFarland & Company, Inc. Jefferson, North Carolina.
  4. ^ a b IMDb (2006). Awards for Cheers
  5. ^ TV1 (2006). TV1 - Cheers Arhivirano 14. 7. 2007. na Wayback Machine
  6. ^ Newport Under the Stars (2005)(2006). John Ratzenberger's Newport Under the Stars Arhivirano 14. 11. 2007. na Wayback Machine
  7. ^ IMDb (2006). IMDb Trivia for Cheers
  8. ^ IMDb (2006). Trivia for Paul Willson
  9. ^ IMDb (2006) (10. 4. 2006). Full Episode Casts

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]