Idi na sadržaj

Kakava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kakava
Kakava 2015.
Kakava 2015.
VrijemeU noći između 5. i 6. maja
MjestoSarayiçi, Edirne i Kırklareli
LokacijaRijeka Tundža
VrstaProslava
RazlogVjerovanje da će Spasitelj Baba Fingo doći i spasiti Rome
PorijekloIstočna Trakija, Turska


Kakava jest proslava Roma u Turskoj koji potiče iz Istočne Trakije u Turskoj.

Događaji[uredi | uredi izvor]

Vjerovanje da će Spasitelj Baba Fingo doći i spasiti ih je besmrtno u romskom folkloru Roma u Turskoj. Vjeruje se da je bio zapovjednik faraonskih trupa iz vojske starog Egipta.[1] Turski Romi silaze na ivicu rijeke Tundže, u noći između 5. i 6. maja, što su odlučili kao dan kada se desio "Spasilački događaj". Stavljaju svijeće u rijeku i peru ruke, lice i noge u vodi, za uspomenu na čudesan dan. Glavni izvor radosti je besmrtnost Spasitelja Baba Finga. Na turskom izreka: Baba Fingo Gelecek, Bütün Dertler Bitecek (Doći će Baba Fingo, sve nevolje će proći). Iz tog razloga se ludo zabavljaju.[2]

Kakava u Turskoj[uredi | uredi izvor]

Ples tradicionalnih Romkinja uz muziku tokom Kakava 2015. u Edirneu.
Ples uz romsku muziku tokom Kakava 2015. u Edirneu.

U zapadnim turskim gradovima Edirne i Kırklareli, Kakava se slavi radosno. Proslava Kakava u Edirneu danas poprima oblik međunarodnog festivala, koji podržavaju i guverner i gradonačelnik. Zvanični dio festivala Kakava održava se u Sarayiçiju, mjestu gdje se svake godine održava tradicionalni Kırkpınar turnir u hrvanju gdje su učesnici namažu uljem ili masnoćom. Nakon toga zapalite lomaču i preskaču ju. Izvodi se muzika i trbušni ples. Zvanični dio se završava podjelom pilava od riže za oko 5.000 prisutnih.[3] Slavlje se nastavlja u zoru narednog dana na obali rijeke Tundža.[4][5][6]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kolor. Journal on moving communities - 2006 - Vol. 6 - N.1. ISBN 9789044120080.
  2. ^ Karaçam, quoted in Alpman, 1997:98-99
  3. ^ Marushiakova, Elena. "The vanished kurban: Modern dimensions of the celebration of Kakava/Hidrellez among the Gypsies in Eastern Thrace (Turkey)".
  4. ^ "Kakava'da ateş yakıldı". Hürriyet (jezik: Turkish). 6. 5. 2011. Pristupljeno 7. 5. 2011.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  5. ^ "Edirne'de Kakava coşkusu". Sabah (jezik: Turkish). 6. 5. 2011. Pristupljeno 7. 5. 2011.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  6. ^ Marushiakova, Elena; Vesselin Popov (2007). "The vanished kurban: Modern dimensions of the celebration of Kakava/Hıdırellez among the Gypsies in Eastern Thrace (Turkey). In: Sikimić, Bilijana and Petko Hristov, eds. Kurban on the Balkans". Institute of Balkan Studies. Belgrade: 33–50. Pristupljeno 11. 4. 2018.