Kamino

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kamino

Kamino (Kamino) je svijet u izmišljenom svemiru Ratova zvijezda (eng. Star Wars). Ovde je stvorena Armija Republike. Planetu naseljava rasa visokih, elegantnih stvorenja nazvanih Kaminoanci. Oni su povučeni, a čuveni su po svojoj tehnologiji za kloniranje [1].

Planeta u filmu[uredi | uredi izvor]

Obi-Van Kenobi, vitez-džedaj iz serijala Ratovi zvijezda, je bio upućen ovdje da bi pratio trag o lokaciji osobe koja je naručila atentat (koji se završio neuspjehom) na senatora Amidalu. Obi-Van je tokom svog boravka u gradu Tipoka na Kaminou otkrio izvor genetskog materijala za vojsku klonova − izvjesnog Džanga Feta i njegovog "sina", klona Bobu Feta.

Nakon što su otkriveni, Džango i Boba su jedva pobjegli sa planete, ali ih je Obi-Van pratio. Joda, također vitez-džedaj, je kasnije stigao na ovu planetu i poveo kontigent kloniranih ratnika da pomognu u spašavanju Obi-Vana, Anakina, Padme i Džedaj vitezova na kraju Napada klonova, započinjujući čuvene Ratove klonova. Kada su Separatisti otkrili izvor klonova započeli su napad na Kamino, ali je bitku za Kamino dobila Republika.

Grad Tipoka[uredi | uredi izvor]

Grad Tipoka je glavni grad planete Kamino. Tu se nalazi boravište Lame Sua, premijera Kaminoa, Džanga i Bobe Feta [2], kao i velika postrojenja za kloniranje. Tipoka ima arhitekturu drugačiju od bilo kojeg drugog grada u univerzumu Ratova zvijezda. Ona je zamišljena da izdrži jake vjetrove i stalne oluje na Kaminou. Zgrade su građene na stubovima da bi se zaštitile od talasa okeana ispod njih.

Kaminoanci[uredi | uredi izvor]

U izmišljenom svemir predstavljenom u filmovima i knjigama Ratova zvijezda, Kaminoanci su vanzemaljci koji potiču sa olujne planete Kamino. Sive su kože i imaju dugačke vratove. Eksperti su za kloniranje i stvorili su vojsku klonova koju je koristila Stara Republika. Čitavo njihovo društvo je genetski modifikovano. To se desilo kao odgovor na rastući nivo mora na njihovoj matičnoj planeti. Muškarci imaju kreste na svojim glavama što je ostatak evolucije Kaminoanaca iz mora.

Note i reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Daniel Dinello, Technophobia!: Science Fiction Visions of Posthuman Technology (University of Texas Press, 2005), 211.
  2. ^ Robert Schnakenberg, Sci-Fi Baby Names: 500 Out-Of-This-World Baby Names from Anakin to Zardoz (Quirk Books, 2007), 135.