Kana (biljka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kana
Ukrasna kana
Ukrasna kana
Sistematika
Carstvo Biljke
Red Zingiberales
Porodica Cannaceae
Rod Canna

Kana (lat. Canna) je gomoljasta ukrasna biljka porijeklom iz Srednje Amerike. Listovi su jajasto-kopljasti, dugi, zelenopurpurne boje. Cvjetovi krupni, skupljeni na vrhu stabljike u dugačkoj cvasti, bez mirisa, crveni, narandžasti, ružičasti. Treba je razlikovati od istoimene biljke kane (lat. Lawsonia inermis) koja se, između ostalog, koristi za crtanje po tijelu i pravljenje boje za kosu.

Uzgoj[uredi | uredi izvor]

Kana se razmnožava u proljeće, dijeljenjem gomolja, i to tako da svaki dio gomolja ima po jedan pupoljak "okce", jer svaki taj dio sa pupoljkom daje novu biljku.
Po prestanku proljetnih mrazeva (april-maj), gomolji se sade u dobru plodnu zemlju, kojoj je dodat pijesak. Sade se na dubiti od 20 cm i rastojanju od oko 40 cm.
Kada biljka s jeseni precvjeta, stablo skratiti na 25 cm iznad zemlje i poslije nekoliko dana izvaditi gomolje, ostaviti ih da se nekoliko dana osuše i potom ih smjestiti na suho mjesto, s tim što ih odozgo treba pokriti pijeskom. Čuvati ih do naredne sadnje u prostorijama sa temperaturom 10 do 20 °C. U bašti se sade na sunčanim mjestima. Koristi se za centralne dijelove cvijetnih lijeha i za ivičnjake.