Karaula (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Karaula je film hrvatskog režisera Rajka Grlića, prvi zajednički projekat svih republika bivše Jugoslavije. Scenario su napisali Grlić i novinar Ante Tomić. Film su finansirali ministarstva za kulturu Srbije, BiH, Hrvatske i Makedonije, Filmski sklad Slovenije, Makedonska radio-televizija, Hrvatska radio-televizija, Federalna televizija BiH, "Viba film" iz Slovenije i "Eurimages". Evropska fondacija za kinematografiju "Euroimage" za ovaj projekat izdvojila je 200.000 eura, a vrijednost projekta je blizu 2,5 milina eura. Sniman je na autentičnim lokacijama Bitole i nacionalnog parka iznad Ohridskog jezera na makedonsko-albanskoj granici. Kompozitor muzike je Sanja Ilić, a Slobodan Trninić je direktor fotografije.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Producenti[uredi | uredi izvor]

Radnja filma[uredi | uredi izvor]

"Karaula" je komična priča o ljudima koji su na pragu tragedije - radnja je smještena u 1987. godinu i odvija se u karauli na makedonsko-albanskoj granici, kada SFRJ broji posljednje dane, iako to još niko ne shvata, a možda i ne želi da shvati. Neobičan slučaj unosi nemir u svakodnevni vojnički život: frustrirani i vječito pijani poručnik Safet Pašić saznaje da ima polnu bolest, a u pokušaju da sakrije tu neprijatnost, a i da bi izbjegao odsustvo zbog bolesti, objavljuje stanje opasnosti na granici, tvrdeći da se armija Albanije sprema za napad. Burleska se pretvara u ratnu psihozu, vojnici kopaju rovove i situacija izmiče kontroli.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]