Karel Dončec

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karel Dončec

Karel Dončec (mađ. Doncsecz Károly; Andovci, oko 30. maja 1918. - Körmend, 12. novembra 2002.), je bio mađarski zanatlija slovenskog porijekla koji se bavio lončarstvom. Rođen je u seljačkoj obitelji u mjestu Andovci (mađ. Orfalu) kod Monoštra (mađ. Szentgotthárd) u Mađarskoj od oca Karela Dančeca (1894-1927) i majke Ane Talaber (1900-1920). Živio je i radio u mađarskom mjestu slovenskog imena Verica-Ritkarovci (mađ. Kétvölgy).

Od 1933. godine živi i radi u Soboškoj Vesi (mađ. Magyarszombatfa). Četiri godine kasnije odlazi u Zalaegerszeg, gdje ostaje godinu dana. Zatim odlazi u Sümeg, da bi se napokon skrasio u Kétvölgyu 1940. gdje otvara lončarsku radionicu.

Borio se u Drugom svjetskom ratu, na frontama u Ukrajini i Poljskoj (1942.-1944.) Od 1970. godine jedini je slovenski lončar u Mađarskoj. Svoje radove izlagao je na mnogim izložbama u Mađarskoj i Sloveniji. 1984. godine je dobio nagradu "Mojster ljudske obrti".

Grob mu se nalazi u Števanovcima (mađ. Apátistvánfalva), a spomenik u Andovcima, kod njegove rodne kuće.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]