Karnet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Karnet je u filateliji blok od nekoliko poštanskih maraka koje su povezane i ukoričene. Marke ne moraju biti iste vrijednosti, ali su tematski obično povezane. Izdaju se iz raznih razloga, od kojih su najinteresantiji, jubilarna izdanja povodom nekih godišnjica, filatelističkih izložbi, posebna izdanja za Božićne i novogodišnje praznike, itd. Na prvoj i zadnjoj strani karneta su tematski motivi popraćeni prigodnim tekstom. Razlozi izdavanja karneta su obično ušteda u prodaji poštanski maraka na šalterima pred Božićne praznike, jer se karneti tada prodavaju sa 5 do 10 procenata popusta, kao i suvenir izdanja nekih pošta. (npr. karnet izdanje Bh.pošte 60. godina FK Sarajevo iz 2006. godine).

U njemačkim katalozima oznaka za karnet je MH (njemački: Markenheft), te se karneti označavaju rednim brojem i dodatkom MH npr. MH 4