Kaznac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kaznac je titula koja se javlja u srednjovjekovnoj Bosni i Srbiji kao oznaka za glavnog službenika u oblasti finansija. Kaznac je istaknuti predstavnik centralne državne uprave koji je bio zadužen za ubiranje vladarevih prihoda u bosanskoj državi 12. – 14. vijeka. Pored centralne vlasti, pored vladarevog domena, kaznac je postojao i na nižim nivoima vlasti u svim krajevima, područjima, zemljama, od kojih se sastojala Bosna (Hum, Donji kraji, Usora i Soli, te u pojedinim župama. U doba bana Mateja Ninislava 1249. pomenuta su tri bosanska kaznaca: Grdomil, Semijun i Belehan. Godine 1357. pomenut je kaznac Sanko, tj. župan Sanko Miltenović sa područja Huma i kaznac Stepoje sa područja Usore. Iz vremena bana Tvrtka I. Kotromanića je i kaznac Boleslav. Titulu kaznaca potisnula je titula protovestijara.

Titula kaznaca bila je u upotrebi u Duklji i srednjovjekovnoj srpskoj državi. U Srbiji je postojao i veliki kaznac, koji je bio predstavnik srpskih vladara i koji se razlikovao od ostalih kaznaca u pojedinim krajevima.