Hum

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Hum (čvor).
Humska zemlja (Chelmia) na karti Zapadnog Balkana oko 925. godine

Hum je jedan od naziva koji označava Humsku zemlju u srednjem vijeku. Upotrebljava se u literaturi i kao oznaka za historijsku Hercegovinu, mada to nije pravilno. Granice i područja koja je obuhvatala Humska zemlja i Hercegova zemlja (Hercegovina) su različite. Humska zemlja je sastavni dio Hercegovine. Obuhvatala je župe u donjem toku sliva rijeke Neretve.

Na području Huma vladali su jedno vrijeme (dijelom 13. i 14. vijeka) nasljednici kneza Miroslava Nemanjića i priznavali vazalnost srpskoj državi Nemanjića. Ban Stjepan II Kotromanić pripojio je Hum Bosni 1326. Oko Huma Bosna je ratovala sa Srbijom (u doba kralja i cara Dušana) i sa Ugarskom, i uspjela da ga sačuva unutar Bosne i Hercegovine sve do dana današnjeg kao Hercegovinu. Hum (Humska zemlja) se nalazio u titulaturi bosanskih vladara.

Hum je obuhvatao donji tok rijeke Neretve. Župe u Humu su Popovo, Luka, Dubrave, Dabar, Žaba, Velika (Veljaci), Primorje i Gorska. Glavni predstavnici vlastele na području Huma su Sankovići, Nikolići, Radivojevići i Milatovići. Početkom 15. vijeka na granici u rijeci Neretvi prelamao se utjecaj dvojice najvećih velmoža u Bosni iz roda Kosače i Hrvatinići. Istočni dio Huma od Sankovića 1404. preuzeo je Sandalj Hranić Kosača, dok je u zapadnom dijelu glavni utjecaj imao Hrvoje Vukčić Hrvatinić. Ranije karakteristike Huma (Humske zemlje) bile su potisnute. U toku sukoba sina i oca među Kosačama, kneza Vladislava sa hercegom Stjepanom 1452, pominjano je humsko pitanje (Humsko pitanije) kao izraz težnje humske vlastele za određenim garancijama na koje je moćni herceg morao pristati.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]